Α. Ξανθός: Προτεραιότητα η αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης

Το στοίχημα της ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της δημόσιας περίθαλψης, της «ηθικοποίησης», αξιολόγησης και βιώσιμης χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας και κυρίως της βελτιωμένης υγειονομικής φροντίδας των πολιτών, θα είναι διαρκές, τόνισε ο υπουργός Υγεία Α. Ξανθός στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο Καρδιολογίας

 

Ο χαιρετισμός ΥΥ, Ανδρέα Ξανθού στο Συνέδριο Καρδιολογίας

Μετά τη σταθεροποίηση του Συστήματος Υγείας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται αυτή την περίοδο ( καθολική κάλυψη, ΠΦΥ, αυτόνομα ΤΕΠ, κεντρικοποίηση προμηθειών, ΗΤΑ, διαπραγμάτευση τιμών στα φάρμακα, θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ), σ’ αυτό που χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης.

Οφείλω λοιπόν να καταθέσω στο Συνέδριο μιας ιστορικής και αξιόπιστης Επιστημονικής Εταιρείας , της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής, την ισχυρή πολιτική μας πεποίθηση ότι χρειάζεται πλέον η συστηματική προσπάθεια της Πολιτείας αλλά και της ιατρικής κοινότητας για να μετασχηματιστεί το τοπίο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, το οποίο είναι γνωστό σε όλους ότι έχει διαχρονικές στρεβλώσεις και παθογένειες, που συχνά πλήττουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου και των επιστημονικών του εκπροσωπήσεων . Χρειάζεται να ξαναδούμε και να οριοθετήσουμε το ρόλο του Υπουργείου, του ΚΕΣΥ, του ΕΟΦ, των Επιστημονικών Εταιρειών και φυσικά της φαρμακοβιομηχανίας. Ευελπιστούμε σε ένα σοβαρό και ειλικρινή διάλογο με όλους για την προώθηση ώριμων αλλαγών με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Το στοίχημα της ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της δημόσιας περίθαλψης, της «ηθικοποίησης», αξιολόγησης και βιώσιμης χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας και κυρίως της βελτιωμένης υγειονομικής φροντίδας των πολιτών, θα είναι διαρκές. Αυτό που όμως απαιτεί επιτάχυνση είναι η αλλαγή φιλοσοφίας και στοχοθεσίας του Συστήματος Υγείας. Το νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο που είναι επικεντρωμένο στη θεραπεία, εχει αρχίσει να εξαντλεί τα όρια του . Οι δείκτες υγείας του πληθυσμού και της χώρας υποχωρούν όχι γιατί δεν έχουμε καλούς γιατρούς ή καλά νοσοκομεία, όχι γιατί δεν υπάρχει ο σύγχρονος εξοπλισμός ή το αναγκαίο προσωπικό . Η κατάσταση σε όλους αυτούς τους τομείς προφανώς δεν είναι ικανοποιητική, παρότι η βελτίωση είναι προϊούσα και ευδιάκριτη. Αυτό που λείπει κυρίως είναι ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης και αγωγής υγείας, εστιασμένο στους μείζονες παράγοντες κινδύνου ( παχυσαρκία, υπέρταση, ΣΔ, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, «ανθυγιεινές» κοινωνικές συνθήκες, τροχαία ατυχήματα, εργατικά ατυχήματα κλπ). Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Και η συνδρομή του Πανεπιστημίου, των Ιατρικών Σχολών, των Επιστημονικών Εταιρειών κορμού, όπως η Καρδιολογική που διαχρονικά δίνει έμφαση σε προγράμματα πρόληψης και αποτροπής δυσάρεστων και απειλητικών για τη ζωή καρδιολογικών συμβαμάτων, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη .

Οι προτάσεις σας για μια Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου λόγω κληρονομικών και σπάνιων καρδιαγγειακών παθήσεων και για ένα Δίκτυο αντιμετώπισης του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου και πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, πρέπει να αξιοποιηθούν στον άμεσο σχεδιασμό της πολιτικής υγείας της χώρας .

Με προτεραιότητα την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα υψηλής ποιότητας, σε συνεργασία με το έντιμο και αξιόπιστο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, κινητοποιώντας ορθολογικά όλους τους διαθέσιμους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, αλλάζοντας την κουλτούρα τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και της κοινωνίας, η υπόθεση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα έχει προοπτική. Από τη συμβολή μας σ’αυτή την συλλογική υπόθεση που έχει ζωτική σημασία για την κοινωνική συνοχή και ευημερία, κρινόμαστε όλοι καθημερινά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα