Α. Ξανθός: Η κοινωνία δεν επενδύει σε εκλογές, ελπίζει να τα καταφέρουμε

Την βεβαιότητα ότι «η κοινωνία όχι μόνο δεν επενδύει σε εκλογές και πολιτική ανατροπή, αλλά εύχεται και ελπίζει να τα καταφέρουμε», εκφράζει με συνέντευξή του στην Αυγή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» και προτάσσει «την αξιολόγηση της κοινωνίας».

 

«Για μια αριστερή κυβέρνηση, το πιο σημαντικό είναι ότι την χρονιά που πέρασε έγιναν παράλληλα παρεμβάσεις ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και προστασίας των πιο ευάλωτων και αδύναμων στρωμάτων», αναφέρει ο Α. Ξανθός στη συνέντευξή του και επισημαίνει ότι «μετά από 7 χρόνια ανακόπτεται η υφεσιακή πορεία της οικονομίας και σιγά-σιγά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής».

Για το θέμα της αξιολόγησης ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι «το θέμα δεν είναι ότι δεν τα βρίσκουμε στους λογαριασμούς, αλλά ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση των εταίρων για να κλείσει η αξιολόγηση. Εμείς έχουμε κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς, έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας και όποιος δεν θέλει οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα, οφείλει να στηρίξει με ειλικρίνεια την κυβερνητική διαπραγμάτευση», προσθέτει.

Σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ για τα έκτακτα επιδόματα και την επιστολή Τσακαλώτου, ο Α. Ξανθός λέει ότι «όσοι μίλησαν για ΄΄εξευτελισμό΄΄και ΄΄ταπείνωση΄΄ας μας πουν τι έκαναν για τον διαρκή εξευτελισμό των ανασφάλιστων και φτωχών μπροστά στο ταμείο των νοσοκομείων, για την αναξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων μπροστά στην ανέχεια και την πείνα, για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, για την ΄΄υγειονομική φτώχεια΄΄ που έχει εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα». «Ως κυβέρνηση υλοποιούμε δράσεις που δείχνουν έμπρακτα την “κοινωνική μεροληψία” της Αριστεράς υπέρ των αδύναμων, αξιοποιώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύψουμε πρωτογενείς κοινωνικές ανάγκες. Ας μας πουν οι “εθνικά υπερήφανοι” : ψέλισσαν κάτι μπορστά στην ταπείνωση μιας χώρας που της επέβαλαν το 2011 υπηρεσιακό πρωθυπουργό, αρεστό στην τραπεζική ελίτ;», τονίζει ο υπουργός Υγείας και χαρακτηρίζει την επιστολή Τσακαλώτου «διπλωματικό ελιγμό και κίνηση εκτόνωσης», που άλλαξε το κλίμα και διευκολύνει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Στην πλειονότητά της η κοινωνία όχι μόνο δεν επενδύει σε εκλογές και πολιτική ανατροπή, αλλά εύχεται και ελπίζει να τα καταφέρουμε. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη δική μας αποτυχία, θα ευνοήσει την επάνοδο μιας αμετανόητης συντηρητικής παράταξης που ευαγγελίζεται την επαναφορά του πιο αναχρονιστικού και χρεοκοπημένου πελατειακού μοντέλου: την επιστροφή στην “κρυφή γοητεία” της ρουσφετοκρατίας, της ημετεροκρατίας, της ψηφοθηρικής συναλλαγής και του παραγοντισμού», τονίζει ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια άσκησης αριστερής πολιτικής στον τομέα της υγείας, απαντά : «Ναι, υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή : αποτελεσματικός έλεγχος της ζήτησης, κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας, μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς, συστηματική διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα φάρμακα, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ, την πρόληψη και τη δημόσια υγεία».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Α. Ξανθού στην Αυγή

1)       Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο απολογισμός του 2016 και ποιες είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται για το 2017 για την κυβέρνηση;

To 2016 ήταν μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την κοινωνία, που συνεχίζει να δοκιμάζεται από την παρατεινόμενη λιτότητα και τις επιβαρύνσεις λόγω των μνημονιακών μέτρων.  Ήταν όμως και μια χρονιά που για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια ανακόπτεται η υφεσιακή πορεία της οικονομίας και σιγά-σιγά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής.  Αυτό είναι πολύ κρίσιμο μέγεθος για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και δημιουργεί μετά από καιρό θετικές προσδοκίες οριστικής εξόδου από την κρίση και τη δημοσιονομική επιτροπεία το 2019 .  Για μια αριστερή κυβέρνηση όμως , το πιο σημαντικό είναι ότι τη χρονιά που μας πέρασε έγιναν παράλληλα  παρεμβάσεις ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους και προστασίας των πιο ευάλωτων και αδύναμων στρωμάτων ( ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, στήριξη του ΕΣΥ και της Δημόσιας Εκπαίδευσης ) . Αυτό , μαζί με την αναδιοργάνωση του Κράτους και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας , πρέπει να  είναι το πιο ευδιάκριτο «αποτύπωμα» της κυβέρνησης και το 2017.

2)       Τι αντικατοπτρίζει η πρόσφατη σύγκρουση με μέρος των δανειστών και πως θα επηρεάσει τη συνέχεια της αξιολόγησης, αλλά και του προγράμματος εν γένει;

Η σύγκρουση με επιμέρους κομμάτια των  δανειστών  είναι πραγματική , δεν είναι εικονική όπως λέει η αντιπολίτευση, και αντανακλά διαφορετικά πολιτικά σχέδια μέσα στο «στρατόπεδο» τους για το μέλλον της Ευρώπης. Έχουμε την ατυχία , αλλά και ίσως και την τύχη, ο χειρισμός  του «ελληνικού ζητήματος» να είναι πρόκριμα  για την κατεύθυνση των γενικότερων εξελίξεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη , ειδικά μετά το Brexit και την πολιτική κρίση στην Ιταλία. Το θέμα δεν είναι προφανώς ότι δεν τα βρίσκουμε στους «λογαριασμούς» , αλλά ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση των «εταίρων»  για να κλείσει η αξιολόγηση. Εμείς έχουμε κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς , έχουμε τηρήσεις τις υποχρεώσεις μας και όποιος δεν θέλει οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα , οφείλει να στηρίξει με ειλικρίνεια την κυβερνητική διαπραγμάτευση . Επειδή ακριβώς  δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι και μνημονιακοί ,   ενδιαφερόμαστε πάνω απ’ όλα  για την αξιολόγηση της κοινωνίας , διαπραγματευόμαστε , αμφισβητούμε τη «συνταγή» , διεκδικούμε περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας» , αναπτύσσουμε πολιτικές συμμαχίες στο Νότο της Ευρώπης, συμβάλλουμε στη δημιουργία «ρωγμών» στο σκληρό τείχος της  λιτότητας.

3)       Σχολιάστε τη στάση της ΝΔ για τα έκτακτα επιδόματα και την επιστολή Τσακαλώτου;

Όσοι μίλησαν για «εξευτελισμό» και «ταπείνωση» ας μας πουν τι έκαναν για το διαρκή εξευτελισμό των ανασφάλιστων και φτωχών μπροστά στο ταμείο των νοσοκομείων ,  για την αναξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων μπροστά στην ανέχεια και την πείνα , για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών , για την «υγειονομική φτώχεια» που είχε εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα  ; Εμείς τα προηγούμενα χρόνια συμβάλλαμε στις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος από τo κενό  κρατικής παρέμβασης , και τώρα , ως κυβέρνηση υλοποιούμε δράσεις που δίνουν ξανά αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό σ’ αυτό τον κόσμο , που δείχνουν έμπρακτα την «κοινωνική μεροληψία» της Αριστεράς υπέρ των αδύναμων , αξιοποιώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύψουμε πρωτογενείς κοινωνικές ανάγκες.  Ας μας πουν οι «εθνικά υπερήφανοι» αν ψέλλισαν κάτι μπροστά στην ταπείνωση μιας χώρας που της επέβαλλαν το 2011 υπηρεσιακό Πρωθυπουργό , αρεστό στην τραπεζική ελίτ ; Η επιστολή Τσακαλώτου ήταν διπλωματικός ελιγμός και   κίνηση εκτόνωσης , άλλαξε το κλίμα και διευκολύνει το κλείσιμο της αξιολόγησης .  Μήπως αυτό ακριβώς ενοχλεί ;

4) Παρόμοιες εμπλοκές με τους θεσμούς παρατηρούνται σχεδόν σε κάθε τι που επιχειρεί η κυβέρνηση . Έχετε και εσείς έρθει αντιμέτωπος με τέτοια παρεμβάσεις. Έχει, τελικά, περιθώρια να ασκήσει αριστερή πολιτική αυτή η κυβέρνηση;

Παρεμβάσεις που οφείλονται σε ιδεολογικές εμμονές των «θεσμών» και όχι σε πραγματικά δημοσιονομικά προβλήματα υπάρχουν πολλές. Απέναντι σ’ αυτό, η μόνη απάντηση είναι σοβαρό σχέδιο, τεκμηριωμένη ιεράρχηση αναγκών,   οικονομική αποτίμηση κάθε μέτρου , τήρηση των συμφωνηθέντων , μετρήσιμα βήματα στην προώθηση των αναγκαίων  μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας.  Στο πολιτικό ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια άσκησης αριστερής πολιτικής στην Υγεία, η απάντηση είναι «ναι, υπό προϋποθέσεις» . Δηλαδή :   1. Αποτελεσματικός  έλεγχος  της ζήτησης με «κλειδωμένα» διαγνωστικά-θεραπευτικά πρωτόκολλα , «φίλτρα» στη συνταγογράφηση και μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας ( ΗΤΑ) 2.   Κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας 3. Μέτρα  για τον περιορισμό της σπατάλης και διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας 4. Συστηματική διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα φάρμακα ,   ιδιαίτερα στα ΦΥΚ.   5. Αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ , την πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία.

4)       Έχοντας αυτές τις μέρες μεγαλύτερη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με την κοινωνία του Ρεθύμνου, τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και ότι η παραμονή της εξουσία διευρύνει τη φθορά της;

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις αντικειμενικές δυσκολίες και περιορισμούς και , παρά την απογοήτευση τους  , τη δυσαρέσκεια και το θυμό τους , περιμένουν , υπομένουν και  προσδοκούν   την  οριστική απαλλαγή από το μνημονιακό  «βρόγχο» από τη δική μας κυβέρνηση.    Ειδικά όταν βλέπουν να γίνονται βήματα βελτίωσης σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως το ΕΣΥ. Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου  για παράδειγμα , όπως και σε όλη τη χώρα , υπάρχουν θετικά δείγματα γραφής : άνοιξαν 3 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, λειτουργεί καθημερινά δεύτερο χειρουργικό τραπέζι μετά από πολύ καιρό , προσλαμβάνονται μόνιμοι γιατροί και λοιπό προσωπικό, εξοφλούνται όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αναβαθμίζεται  το ΠΕΔΥ , αντικαθίστανται μηχανήματα της ΜΤΝ ,  δρομολογείται η επαναλειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ , εδραιώνεται ένα νέο ήθος στη Διοίκηση του Ιδρύματος. Στην πλειονότητα της η κοινωνία όχι μόνο δεν επενδύει σε εκλογές και πολιτική ανατροπή αλλά εύχεται  και ελπίζει να τα καταφέρουμε . Γιατί αντιλαμβάνεται ότι η ενδεχόμενη δική μας αποτυχία , θα ευνοήσει  την επάνοδο μιας  αμετανόητης συντηρητικής παράταξης που – αντί για μετριοπάθεια και εκσυγχρονισμό- υιοθετεί ακροδεξιά , ξενοφοβική και μισαλλόδοξη ρητορική , που εμφανίζει συμπτώματα «στερητικού συνδρόμου» λόγω της απομάκρυνσης από την εξουσία και ευαγγελίζεται την επαναφορά του πιο αναχρονιστικού και χρεωκοπημένου πελατειακού μοντέλου για το Κράτος και το πολιτικό σύστημα , την επιστροφή στην «κρυφή γοητεία» της ρουσφετοκρατίας, της ημετεροκρατίας, της ψηφοθηρικής συναλλαγής , του τοπικισμού και  του παραγοντισμού . Και λόγω λοιπόν της δομικής ανυποληψίας της αντιπολίτευσης , αλλά και εξ’ αιτίας του αποθέματος ηθικού πλεονεκτήματος που διαθέτουμε ακόμα , θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες με το χρόνο και τις αντοχές των ανθρώπων , θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και  θα τα καταφέρουμε !

6) Πώς να φαντάζονται οι πολίτες το σύστημα Υγείας το 2017 ;  

Για 2η συνεχόμενη χρονιά υλοποιούμε στην Υγεία το προεκλογικό μας σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση». Μετατρέψαμε σε εφαρμοσμένη πολιτική δύο κορυφαία αιτήματα του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης στο χώρο της Υγείας , την κάλυψη των ανασφάλιστων και τη δωρεάν πρόσβαση στα  δημόσια νοσοκομεία χωρίς τα «διόδια» των 5 ευρώ . Ανατρέψαμε  την «κατάσταση εξαίρεσης» των ανασφάλιστων από την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα, υλοποιώντας στην πράξη την αντίληψη του ΠΟΥ «Υγεία για όλους» και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και το Κράτος Δικαίου .  Το 2017 το ΕΣΥ θα έχει πιο σταθεροποιημένη και αναβαθμισμένη λειτουργία , θα δεχθεί μια κρίσιμη «ένεση» 4000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ και 760 μόνιμων γιατρών , ενώ θα είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη άλλων 2000 νοσηλευτών-λοιπών υγειονομικών και επιπλέον 2000 γιατρών ΕΣΥ. Πρόκειται για την πιο σημαντική επένδυση της τελευταίας 20ετίας στη δημόσια περίθαλψη. Το νέο μοντέλο ΠΦΥ ξεκινά μέσα στο 2017, το Σύστημα Προμηθειών αναδιοργανώνεται, η Ψυχική Υγεία μεταρρυθμίζεται διοικητικά, η αναμόρφωση των Οργανισμών των νοσοκομείων-ΥΠΕ-ΠΕΔΥ  μπαίνει στην ατζέντα, το ωράριο εργασίας των γιατρών αναπροσαρμόζεται  με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιοτικότερη  φροντίδα στους πολίτες , ο ΕΟΠΥΥ προχωρά μέσω του νέου ΕΚΠΥ σε συμβάσεις με όλους τους ιδιώτες παρόχους για παροχές ασθένειας ανακουφίζοντας ασφαλισμένους και ανασφάλιστους από την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία για την έγκριση των δαπανών , υλοποιείται η «λίστα χειρουργείου» που αναμένεται να εξορθολογίσει και να «ηθικοποιήσει» το σύστημα προγραμματισμού των χειρουργείων , ενεργοποιούνται τα Γραφεία Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών στα νοσοκομεία , προωθούνται αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση , αναπροσαρμόζεται  η φαρμακευτική πολιτική εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στα απαραίτητα φάρμακα αλλά και τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ .

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα