Α. Λοβέρδος: Οι Σαουδάραβες δεν ήθελαν τον μεσάζοντα και χάλασε η συμφωνία

Μεσάζοντα που έπρεπε «σώνει και καλά» να βγάλει χρήματα από μία διακρατική συμφωνία με το Ριάντ, χαρακτήρισε τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα και την αλληλογραφία, η Σαουδική Αραβία απαιτούσε η συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού να γίνει χωρίς μεσάζοντες σε επίπεδο κυβερνήσεων, καθώς δεν αναγνώριζε στον Παπαδόπουλο το «δικαίωμα υπογραφής» στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήριζε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου, επιμένοντας πως ο Βασίλειος Παπαδόπουλος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2014, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επικύρωνε τελεσίδικα πως ο επιχειρηματίας βαρύνεται με το αδίκημα της λαθρεμπορικής τελωνειακής παράβασης, επιβάλλοντας στον φερόμενο ως μεσάζοντα πρόστιμα ύψους πάνω από 340.000 ευρώ.

Μια διακρατική συμφωνία μόνο στα… ελληνικά

Οι διακρατικές συμφωνίες «διέπονται από μία δεοντολογία», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος: γράφονται στις γλώσσες όλων των συμβαλλόμενων κρατών ή στα αγγλικά (αναλόγως της συμφωνίας) και συνοδεύονται από τα απαραίτητα πληρεξούσια των υπουργείων Εξωτερικών.

Όμως στην περίπτωση αυτή, το χαρτί που είχε υπογραφεί στην Θεσσαλονίκη (και ενσωματώνεται σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ ως διακρατική συμφωνία) δεν ήταν μεταφρασμένο ούτε στην αραβική γλώσσα ή ούτε στην αγγλική παρά μόνο στα ελληνικά.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, προειδοποιούσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν στέλνει τα λεφτά (66 εκατομμύρια ευρώ) επειδή δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία.

«Τι θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας; Θα τον καθυβρίσει και αυτόν; Θα τον εξευτελίσει; », αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στην επίθεση που είχε δεχθεί ο πρόξενος του Ριάντ από τον Πάνο Καμμένο, όταν ήρθαν στην επιφάνεια οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η επίθεση Καμμένου στον πρόξενο

«Ο πρόξενος αυτός, θα καλέσω τους τηλεθεατές να μπουν στο σάιτ του, λέγεται Ηλίας Κλουβάτος, φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμήλες στην έρημο, έχει διάφορα ο κ. Κλουβάτος» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», όταν αποκαλύφθηκε έγγραφο του κ. Κλουβάτου, με το οποίο «δικαίωνε» τον ταξίαρχο της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών Μιχαήλ Παπαδάκη, τονίζοντας πως οι Σαουδάραβες δεν αναγνώριζαν τον ρόλο του επιχειρηματία Παπαδόπουλου.

Πότε έσπασε η συμφωνία

 Όταν κλιμάκιο 5 Σαουδαράβων ήρθε για το ζήτημα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, έθεσε ως προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας την επιθεώρηση των βλημάτων (που ήταν 100.000 και όχι 300.000) και τη μεταφορά του υλικού με δικούς τους, διαπιστευμένους μεταφορείς στη χώρα τους, χωρίς τη μεσολάβηση του Βασιλείου Παπαδόπουλου.

«Οι Σαουδάραβες δεν θέλανε να κάνει ο μεσάζοντας τη μεταφορά», ξεκαθαρίζει ο κ. Λοβέρδος.

Όταν όμως την επόμενη ημέρα ζήτησαν εκ νέου συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, η απάντηση από το υπουργείο ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα η συμφωνία να μην ολοκληρωθεί ποτέ και η Ελλάδα να χάσει έναν πελάτη που ήθελε πολεμικό υλικό, άχρηστο για τη χώρα μας.

Η κατάθεση του ταξίαρχου

Για τις απειλές που δέχθηκε ο ταξίαρχος, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε πως ένας έντιμος στρατιωτικός διώκεται για την έντιμη στάση του. Ο ίδιος δέχθηκε τις απειλές του μεσάζοντα και του είπαν πως θα το απομονώσουν σε ένα γραφείο χωρίς επικοινωνία με τα υπόλοιπα τμήματα.

Ο ταξίαρχος έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα του στρατοδικείου και αυτό που ήταν μια απλή αναφορά, είναι πλέον κατατεθειμένο στην εισαγγελία, υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος.

Η ιστορία έχει μέλλον

«Δεν θα τελειώσουμε αύριο, είναι μία ιστορία που έχει μέλλον», προειδοποιεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προτρέποντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αποκηρύξει τον φερόμενο ως μεσάζοντα και να παραδεχθεί δημοσίως πως έκανε λάθος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα