Α. Καββαδία: Να μην υποχρεούνται οι μετανάστε να διαμένουν στην 1η χώρα υποδοχής

Η Αννέτα Καββαδία, αναφέρθηκε με παρέμβασή της ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στις «μη ισορροπημένες κλιματικές και γεωπολιτικές συνθήκες», ως σημαντικά αίτια των μεταναστευτικών ροών. «Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που η Ευρώπη βιώνει τα τελευταία χρόνια, οδηγούνται από τη γεωπολιτική και οικονομική δυναμική στη γειτονική περιοχή και πέρα απ’ αυτήν», είπε η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, ενώ αναφέρθηκε στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και στη συνολική κατάσταση στην Αφρική, η οποία «αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «μια συνολική ανθρωπιστική και πολιτική αντίδραση» θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες που καθορίζονται, μεταξύ άλλων, στο θεμελιώδες κείμενο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τροπολογία της στο τελικό ψήφισμα η κ. Καββαδία ζήτησε να μην υπάρχει «υποχρέωση» στους μετανάστες για διαμονή στη χώρα που τους προσέφερε αρχικά βοήθεια. «Η διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των προσφύγων που έχουν μετεγκατασταθεί και επανεγκατασταθεί αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις χώρες υποδοχής και δεν αμφισβητείται ότι απαιτούνται προσπάθειες και επενδύσεις εκ μέρους τους. Ωστόσο δεν θέλουμε να υποχρεώσουμε τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε μια δεδομένη χώρα», δήλωσε.

Η Αννέτα Καββαδία υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια πολιτική αρχή. Πρόκειται για νομική υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 80 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεμελιώδη αρχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Η αρχή αυτή μεταφράζεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση των μεταναστών και προσφύγων, με σκοπό να μοιράζονται το βάρος και η ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών» προσέθεσε και κατέληξε τονίζοντας:

«Ελπίζουμε ότι το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, το οποίο εξετάζει επί του παρόντος τις υποθέσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στο θέμα αυτό, θα εξαλείψει κάθε αμφιβολία ως προς τη νομική υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόζουν αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα