Αύξηση του τζίρου αναμένει και φέτος το Ιατρικό Αθηνών

Αύξηση του ετήσιου τζίρου περιμένει η διοίκηση του ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της εισηγμένης έκανε λόγο για σταθερή, καλή πορεία του ομίλου την παρούσα χρονιά, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σε σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα και σε άνοδο κερδών, πιθανότατα με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Ιατρικού Αθηνών, οι πληρότητες που καταγράφονται ενισχύουν τις εκτιμήσεις για βελτίωση των αποτελεσμάτων. Σε αυτό βοηθά η διεύρυνση της συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες (ο όμιλος έχει συνεργασία με το σύνολο των ασφαλιστικών) κάτι που εξασφαλίζει μια σταθερή πελατειακή βάση, αλλά και η ενίσχυση των ασθενών από το εξωτερικό, στην οποία η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια. Πέρσι, οι ξένοι ασθενείς αποτέλεσαν περίπου το 11% των συνολικών εισαγωγών που έγιναν στις κλινικές του ομίλου, ποσοστό που φέτος αναμένεται να είναι επίσης αυξημένο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της εισηγμένης, εφόσον οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ μπουν σε τάξη, συνεχιστούν οι εκκαθαρίσεις των υποβολών σε μηνιαία βάση, προχωρήσει η καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία και μειωθούν οι απαιτήσεις από claw back και rebate (αναγκαστικές επιστροφές για την κάλυψη της υπέρβασης σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και αναγκαστικές εκπτώσεις προς τον Οργανισμό), τότε ανεβαίνουν οι προσδοκίες για βελτίωση της ρευστότητας και της κερδοφορίας.

Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται ανοικτή σε νέες επενδύσεις, παρακολουθώντας -όπως σημειώνει- την κινητικότητα που καταγράφεται στην ιδιωτική αγορά των κλινικών μετά την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan και ενόψει της πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν.

Τα καθαρά κέρδη του Ιατρικού Αθηνών τη χρονιά που πέρασε έφτασαν τα 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 15,7 εκατ. ευρώ το 2015, με τον όμιλο να επιστρέφει στην κερδοφορία μετά από περίπου πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 167,4 εκατ. ευρώ, έναντι 158 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση 6%. Την ίδια στιγμή, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 23,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 677% σε σχέση με τα αντίστοιχα EBITDA του 2015 τα οποία ήταν 3 εκατ. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 114,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι απαιτήσεις του claw back και rebate για το 2016 υπολογίζονται σε 27 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελικά ποσά του για το 2014 και 2015 θα προκύψουν εφόσον ελεγχθούν και οι υποβολές και τελικώς επικυρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα