Αύξηση επενδύσεων και μείωση φτώχειας στην Ελλάδα βλέπει το ΙΕΠ

Αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, υποχώρηση της ανεργίας και μείωση του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ).

Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Ινστιτούτου “καθώς οδεύουμε στο τέλος του 2018 όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και αυτό το έτος θα κλείσει με τον υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης της τελευταίας δεκαετίας και θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις”.

Ειδικότερα από τα στοιχεία προκύπτει πως:

H ελληνική οικονομία κατέγραψε για έκτο συνεχές τρίμηνο θετικούς ρυθμούς μεταβολής. Το β’ τρίμηνο του 2018 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,8% σε ετήσια βάση και κατά 2,2% σε επίπεδο εξαμήνου.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,3% (σε ετήσια βάση) τον Αύγουστο του 2018 και το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 18,9% έναντι 20,8% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2018, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,0 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% και των υπηρεσιών κατά 12,2%.

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τους πρώτους εννιά μήνες παρουσίασαν αύξηση κατά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από την έναρξη της κρίσης το 2009. Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 167,6 εκατομμύρια ευρώ, τον Αύγουστο κατά 126,7 εκατομμύρια ευρώ και τον Ιούλιο κατά 290 εκατομμύρια ευρώ.

Η ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με το euro2day.gr, αυξήθηκε κατά 1,0% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2018, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και του ακαθάριστου (ονομαστικού) διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 3,3% σε ετήσια βάση.

Με βάση τα στοιχεία το 2017 ο πληθυσμός της χώρας που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης (20,2%). Η παιδική φτώχεια κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (από 26,3% το 2016 σε 24,5% το 2017) πλησιάζοντας τα προ κρίσης επίπεδα. Την ίδια στιγμή το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει υλικές στερήσεις μειώθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα