Αχτσιόγλου: H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας

H εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να επιβάλει τη νομιμότητα, τόνισε σήμερα από τα Χανιά η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο περιοδείας της στα Χανιά, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και το προσωπικό της μονάδας καθώς και το τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
«Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στη μάχη του γίνεται στην καθημερινότητα των εργαζομένων για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους εργασίας», δήλωσε η υπουργός εργασίας.

«Σκοπός μας είναι να στείλουμε στους εργαζόμενους το μήνυμα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, μία κομβική πολιτική μάχη, αλλά και για να συζητήσομε μαζί τους τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι» τόνισε.
Η υπουργός Εργασίας περιέγραψε το βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για πάταξη της παράνομης εργασίας εστιάζοντας στην ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του και στην αξιοποίηση του πληροφορικού συστήματος για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.

«Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και μια ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα αρχίσουν οι άνθρωποι να βλέπουν αλλαγές στους χώρους εργασίας και στην καθημερινότητά τους», τόνισε.

Από τα Χανιά η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων λέγοντας ότι αποτελεί κομμάτι των εργασιακών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Είναι γνωστό ότι το ισχύον όριο των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό δίκαιο, πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή οδηγία. Επομένως και από τεχνικής και μόνο πλευράς δεν υπάρχει κανένας λόγος αύξησής του. Πέραν τούτου, πέραν της τεχνικής πλευράς, υπάρχει και μια ουσία πολιτική που λέει ότι όταν σε μια χώρα υπάρχει τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να διευκολύνει κανείς τις ομαδικές απολύσεις οι οποίες αποτελούν παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας.

Ωστόσο όλο αυτό το ζήτημα είναι και αυτό κομμάτι της διαπραγμάτευσης, η θέση του ΔΝΤ βρίσκεται μακριά από τη δική μας θέση και νομίζω ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα επιμείνουμε για μια απαίτηση, δηλαδή τη μη αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων την οποία δεν την ζητά μόνο η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και ο ορθός λόγος».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα