Αχτσιόγλου: «Θα συνεχίσουμε το έργο μας με καθαρές λύσεις, όχι αναζητώντας ad hoc πλειοψηφίες»

Προδιαγεγραμμένη χαρακτηρίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο dikaiologitika.gr, την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και υπογραμμίζει «θέλουμε να προχωρήσουμε το έργο μας με καθαρές λύσεις, όχι αναζητώντας ad hoc πλειοψηφίες. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης».

 

Παράλληλα η υπουργός στην συνέντευξη της στα dikaiologitika.grκαι την Αλεξάνδρα Κλειδαρά, ανακοινώνει τον νέο κατώτατο μισθό που θα αυξήσει το επίδομα ανεργίας, την αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών και τις παροχές μητρότητας, το νέο πρόγραμμα για προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και τις παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας.

Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης και η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για σκηνοθετημένο «διαζύγιο». Τι πραγματικά διακυβεύεται αυτές τις δύο μέρες στη Βουλή;

Τα περί «σκηνοθετημένου “διαζυγίου”» υπάρχουν μόνο στη φαντασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έγινε σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τη στήριξη της κοινωνίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Σεβαστήκαμε αυτή τη συνεργασία, χωρίς ποτέ να κρύψουμε τις μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας.

Ο κ. Καμμένος αποχώρησε από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η αποχώρηση ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και μήνες. Για την κυβέρνηση, όμως, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας, καθώς επιλύει μια εκκρεμότητα που ταλάνιζε τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες και ανοίγει μια νέα σελίδα συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε πίσω.

Από κει και πέρα, παρ’ όλη την αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση και την άρση της εμπιστοσύνης του σε αυτήν, είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη θητεία της. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, το Σύνταγμα μπορεί να το επιτρέπει, δεν το επιτρέπει όμως το αίσθημα της πολιτικής ευθύνης. Θέλουμε να προχωρήσουμε το έργο μας με καθαρές λύσεις, όχι αναζητώντας ad hoc πλειοψηφίες. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Ζητάμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης, για να συνεχίσουμε το έργο μας υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικής μας θητείας. Στις κορυφαίες πράξεις αυτού του έργου που έχουμε μπροστά μας περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ελάφρυνση των ανθρώπων του μόχθου από βάρη και χρέη που σώρευσαν την περίοδο της κρίσης, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στεγαστική πολιτικής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου. Στις κορυφαίες πράξεις του έργου που έχουμε μπροστά μας εντάσσονται και μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχουν ήδη εκκινήσει, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και η συμφωνία με την Εκκλησία. Μπροστά σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι κάθε βουλευτής καλείται να πάρει θέση και να αναλάβει την ευθύνη του.

Η φετινή χρονιά είναι εκλογική. Μετά από 3,5 χρόνια και κοιτάζοντας συνολικά την θητεία της κυβέρνησης πιστεύετε οτι έχετε την στήριξη των πολιτών για να ζητήσετε ξανά την ψήφο τους;

Εκτιμώ ότι την έχουμε. Για δύο κύριους λόγους: 1. Τηρήσαμε την κορυφαία δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό το 2015 να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, στηρίζοντας δηλαδή τους πλέον αδύναμους. Την κάναμε πράξη. 2. Ανατάξαμε την ελληνική οικονομία ενισχύοντας έμπρακτα τον κόσμο της εργασίας.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, χρέος μας είναι να προχωρήσουμε περισσότερο εντατικά σε μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας και ενίσχυσης του εισοδήματος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό το κάνουμε ήδη πράξη υλοποιώντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το χρέος ενισχύουμε το εισόδημα των εργαζομένων, ενδυναμώνουμε το κοινωνικό κράτος, και πλέον είμαστε σε θέση να ανακουφίζουμε όχι μόνο τους πιο αδύναμους αλλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα με μέτρα όπως αυτά που σας ανέφερα πιο πάνω, της μείωσης των εισφορών και της ρύθμισης των χρεών που δημιουργήθηκαν στην κρίση.

Θεωρώ ότι όσο περισσότερα αποτελέσματα φέρνουμε στην προσπάθειά μας αυτή τόσο θα ενδυναμώνουμε τους δεσμούς μας με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων αναμένουν μια ρύθμιση που να μπορούν να ανταποκριθούν, τι σχεδιάζετε;

Σχεδιάζουμε ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με το οποίο θα ανακουφιστούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που λόγω πραγματικών δυσχερειών βρέθηκαν σε αδυναμία καταβολής εισφορών και σήμερα δεν καλύπτουν τα κριτήρια για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου σχήματος είναι ότι θα περιλαμβάνει κούρεμα και της βασικής οφειλής, το οποίο θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών, στη βάση του πραγματικού εισοδήματος που είχαν οι επαγγελματίες κατά την περίοδο που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Θα προβλέπει επίσης κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85% και δόσεις αποπληρωμής που θα φτάνουν έως και τις 120. Οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν επακριβώς το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με τον τρόπο αυτό, δεν είναι μόνο οι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που θα ανακουφιστούν καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας που λόγω των χρεών τους δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη, και τώρα αυτό θα καταστεί εφικτό.

Αναμένουμε την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Πόση θα είναι; Είναι εφικτό το 10%; Θα αυξηθεί με δόσεις;

Τις επόμενες ημέρες, εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών.

Ο νέος και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ντροπιαστικές ηλικιακές διακρίσεις, θα ισχύσει άμεσα μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της απόφασής μου ως Υπουργού Εργασίας.

Η αύξηση θα δοθεί ολόκληρη με τη μία και το ύψος της θα ανακοινωθεί με την υπογραφή της απόφασης. Ήδη η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρόταση της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10% στην οποία και θα βασιστούμε.

Θα πρόκειται για μια αύξηση ξεκάθαρα αισθητή στους εργαζόμενους. Ειδικά οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μια πολύ σημαντική βελτίωση του εισοδήματός τους. Παράλληλα θα αυξηθούν και μία σειρά επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών και οι παροχές μητρότητας.

Με την εμβληματική ενέργεια της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και σειρά παρεμβάσεών μας στην αγορά εργασίας υπηρετούμε τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και επιβεβαιώνουμε τον πολιτικό μας προσανατολισμό.

Έχετε εξαγγείλει μια σειρά προγραμμάτων για τους άνεργους. Το πρόγραμμα των 5.500 θέσεων σε δημόσιους φορείς είχε μεγάλη ανταπόκριση. Έχει διαρρεύσει ότι θα υπάρχει και β’ φάση. Ισχύει; υπάρχει δυνατότητα για μια μεγαλύτερη στήριξη των άνεργων;

Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε προγράμματα εργασίας, τα οποία σχεδιάσαμε με τρόπο που να καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλα τα χαρακτηριστικά των ανέργων. Στόχος μας είναι κάθε άνεργος να μπορεί να βρει ένα πρόγραμμα που του ταιριάζει. Ιδιαίτερη μέριμνα έχουμε δώσει στο σχεδιασμό προγραμμάτων για νέους επιστήμονες στους οποίους και διασφαλίζουμε μισθούς αξιοπρεπείς, σημαντικά υψηλότερους αυτών που παγίως έδιναν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Τα καινοτόμα αυτά προγράμματα αποτελούν τμήμα της συνολικότερης πολιτικής μας για καταπολέμηση και αντιστροφή του brain drain.

Το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεστε για την εργασία νέων επιστημόνων σε φορείς του Δημοσίου, όπως και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την εργασία νέων επιστημόνων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, είναι τέτοια καινοτόμα προγράμματα. Στο πρώτο οι μισθοί φτάνουν έως και τα 1140 ευρώ και στο δεύτερο έως και τα 1600 ευρώ. Πράγματι το πρόγραμμα για το Δημόσιο είχε μεγάλη ανταπόκριση καθώς οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 15.000 και σύντομα θα ανοίξουμε τη β’ φάση του προγράμματος. Να σημειώσω ότι στο πρόγραμμα αυτό οι νέοι επιστήμονες θα εργαστούν σε δράσεις με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ, η εκπόνηση μελετών αναβάθμισης των νοσοκομείων της χώρας, η υλοποίηση παρεμβάσεων ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής στις φυλακές.

Ο νόμος 4387/16 έχει δεχτεί έντονη κριτική από την αντιπολίτευση και η ΝΔ επιμένει να μιλάει για ανάγκη κατάργησής του. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ πιστεύετε ότι έχετε πειστικές απαντήσεις στην κριτική αυτή;

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 υπήρξε καταλυτική για την ανάταξη του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν οδηγήσει στη χρεοκοπία και σε θηριώδη ελλείμματα, μετά από διαδοχικές περικοπές των συντάξεων

Πλέον έχουμε κερδίσει το στοίχημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και σήμερα, στα δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ, μπορούμε να δούμε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Ο ΕΦΚΑ έχει μετατρέψει το έλλειμμα σε πλεόνασμα, οι καταβαλλόμενες συντάξεις προστατεύθηκαν, 620.000 συνταξιούχοι βλέπουν ήδη αυξήσεις στις συντάξεις τους για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, αυξήσεις που θα συνεχιστούν σε βάθος 5ετίας. Στο επίπεδο των εισφορών ήδη από 1/1/2017 το 88% των μη μισθωτών πληρώνει λιγότερα και από 1/1/2019 με τις μειώσεις εισφορών για άλλους 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες, το σύνολο των μη μισθωτών ελαφρύνονται σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε πριν τον ν.438. Παράλληλα, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα και αποκαθιστούμε αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στηρίζουμε έτσι έμπρακτα το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, διαψεύδοντας καθημερινά την διαρκή καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, η οποία εξάλλου ανοιχτά πλέον τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.

Τι να περιμένουν για φέτος οι χήρες; Εξετάζετε αλλαγές;

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα προστασίας των χήρων και η ενίσχυσή τους αποτελεί διαρκές μέλημά μας. Σας υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη ορίσει κατώτατο όριο σύνταξης για τις χήρες και τους χήρους και ξεχωριστό κατώτατο όριο σύνταξης για τα ανήλικα τέκνα. Επίσης, φροντίσαμε ώστε τα ενήλικα τέκνα να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους. Παράλληλα, φτιάξαμε ειδικά προγράμματα εργασίας και πριμοδοτήσαμε την ένταξη των συζύγων θανόντων στην αγορά εργασίας. Όλα αυτά αποδεικνύουν εμπράκτως τη βούλησή μας να στηρίξουμε την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε και σε νέες παρεμβάσεις που θα επιβεβαιώσουν ακριβώς ότι η μέριμνά μας είναι διαρκής και ουσιαστική.

Σας κατηγορούν από την ΝΔ για πολύ αργή αποκλιμάκωση της ανεργίας με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς. Τι τους απαντάτε;

Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα, όπως και οι αριθμοί. Η ΝΔ εκτίναξε την ανεργία στο 27,9%, παραδίδοντάς την σημαντικά υψηλότερη απ’ ότι την παρέλαβε, διέλυσε το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, απορύθμισε σειρά νομοθετημάτων προστασίας της εργασίας και μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% εν μία νυκτί, θεσπίζοντας παράλληλα τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους.

Από την πλευρά μας, έχουμε μειώσει κατά περίπου 7,5 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, δημιουργώντας περισσότερες από 370.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μία αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2014. Οι 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας το 2018 ήταν πλήρους απασχόλησης. Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που έχει ήδη οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς. Θωρακίσαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα από σειρά νομοθετημάτων που εισάγαμε στη Βουλή και σε λίγες μέρες προχωρούμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Προσωπικά εκτιμώ ότι το μόνο που αρμόζει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της και τον κοινωνικό όλεθρο που προκάλεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα