Αχτσιόγλου: Δώρο 241 εκατ. στις φαρμακευτικές την περίοδο 2006-2010


Έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τρίτη 12 Μαρτίου η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Το αντικείμενο της ήταν τα στοιχεία για τα «δώρα» ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες από τις κυβερνήσεις την περίοδο 2006-2010.
Η κα Αχτσιόγλου αναφέρει πως η συνέντευξη έγινε για την ενημέρωση του κοινού για «μια σημαντική ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2006-2010 λόγω μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων. Είναι εξάλλου κεντρική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης να αναδεικνύει όλες τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης που συνέβησαν στην χώρα την προηγούμενη περίοδο και να προχωρά σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να αποκαθιστά τις ζημίες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».
Πιο συγκεκριμένα, η ζημιά αφορά μια σειρά μη σύννομων λόγων την περίοδο 2006-2010 η οποία έγινε η αιτία το Δημο΄σιο να μην εισπράξει ποσά ιαπό φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά.
Το συνολικό ποσό που δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο, για διάφορους λόγους, όχι σύννομους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.
Η κα. Αχτιόγλου αναφέρει πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, μόλις αντιλήφθηκε το ζήτημα προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου και να διαλευκανθεί η υπόθεση αλλά και να λάβει το Δημόσιο τα ποσά που δικαιούται.
Ειδικότερα Το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισέπραξε ποσό συνολικού ύψους 241 εκ. ευρώ που δικαιούνταν:
1) Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική ΚΥΑ που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ.
2) Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ ΚΥΑ με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate.
3) Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώθηκε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νέα ΚΥΑ ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκ. ευρώ.
Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2006 και για το 2007 περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ
– Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.
Αμέσως μόλις η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα προχωρήσαμε στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες:
1) Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και το αρμόδιο σήμερα Υπουργείο για την είσπραξη του rebate, που είναι το Υπουργείο Υγείας. (Από το 2012 η εποπτεία και ο έλεγχος του ΕΟΠΥΥ, που είναι υπεύθυνος για την είσπραξη του Rebate, ανήκει στο Υπουργείο Υγείας).
2) Δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες να γίνει έλεγχος για το θέμα καθ’ όλη τη συγκεκριμένη περίοδο και να σταλεί αναλυτικός φάκελος με στοιχεία στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, πράγμα το οποίο έγινε.
3) Υπεβλήθη σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες να διαθέσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα στο ΝΣΚ. Το θέμα θα εξεταστεί στην ολομέλεια του ΝΣΚ στις 21 Μαρτίου.
Το πιο σημαντικό:
4) για τα έτη 2009-2010 έγινε ήδη βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate, τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί και ούτε είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα.
Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε βεβαιώσει 26,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009 -2010 και ολοκληρώνουμε με τη βεβαίωση των υπολοίπων.
5) Για τα έτη 2006-2007-και 2008.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσω του ΕΟΠΥΥ εισπράττει πλέον το Rebate, θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται για το rebate των ετών 2006-2007-2008.
Όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. Με νομοθετική παρέμβαση θα καλυφθούν τα έτη που έμειναν ουσιαστικά χωρίς εφαρμογή του rebate και με βεβαιώσεις ποσών καλύπτουμε ήδη όσα δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο.
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα