Αχτσιόγλου: Ασπίδα προστασίας για τις συντάξεις

Με καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων.

 

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι με τις προσθήκες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στην υπό διαπραγμάτευση εξειδίκευση της συμφωνίας για μέτρα και αντίμετρα από τον Ιανουάριο του 2019, μπαίνει ασπίδα προστασίας από μεγάλες μεταβολές στις συντάξιμες αποδοχές.

Συγκεκριμένα, η μεταβολή θα αφορά περίπου το 30% των συνταξιούχων, που είχαν ήδη «βγει στη σύνταξη» πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2016. Επηρεάζεται η προσωπική διαφορά για όσους λάμβαναν σύνταξη ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τον νέο τρόπο υπολογισμού που εισήγαγε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

«Διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε να υπάρχει ποσοστό προστασίας … ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές», είπε η υπουργός Εργασίας.

Το μέτρο αυτό θα προνομοθετηθεί, είπε εξάλλου η ίδια, με την ψήφισή του από τη Βουλή πριν το Eurogroup της 22ης Μαΐου και θα υλοποιηθεί από 1η Ιανουαρίου 2019 μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018 θα έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα