Αχτσιόγλου: Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια για μείωση της ανεργίας

«Η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με την οποία η ανεργία έπεσε κάτω από το 20% και διαμορφώθηκε στο 19,5%, τον Μάιο του 2018, επιβεβαιώνει την καθοδική πορεία της ανεργίας» δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, τόνισε ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταγράφεται σημαντική πτώση της ανεργίας, περίπου στις επτά ποσοστιαίες μονάδες. Γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που γίνεται στα τρία μέτωπα, που είναι η ανάταξη της οικονομίας, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας κι ο σχεδιασμός των προγραμμάτων απασχόλησης που είναι αρκετά στοχευμένα, αποδίδει καρπούς. «Ως συνολική εικόνα, παρατηρείται διαρκής αποκλιμάκωση της ανεργίας» υποστήριξε η αρμόδια υπουργός.

Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι, με σχετική υπουργική απόφαση, ενεργοποιήθηκε ο νόμος που άλλαξε την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. «Με αυτόν τον τρόπο, αποδίδεται δικαιοσύνη στον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος» σημείωσε.

Για τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στις 20 Αυγούστου «ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα και, εν συνεχεία, θα εξετάσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους». «Εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο να το ξαναδούμε αυτό το ζήτημα. Έχουμε πια το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής, μπορούμε να επιδιώξουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα φανεί στον προϋπολογισμό για το 2019» συμπλήρωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως εξήγησε, όταν οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται, αναφέρονται στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και όχι των μέτρων.

Σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα σταλεί από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι πλέον ολοκληρώνεται το πλαίσιο των μνημονίων, καταγράφεται ήδη μία σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας και «μπορούμε να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα», όπως έχει αποτυπωθεί και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε και για τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους δουλεύει το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ξεκλειδώνει μετά τις 20 Αυγούστου, την αύξηση του κατώτατου μισθού «η οποία κρίνεται αναγκαία, για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων» και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με την υπουργό, έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει το επιχείρημα των δανειστών ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εργασία. «Να αυξηθεί, δηλαδή, η ανεργία, επειδή αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, ούτε από τις μελέτες της Κομισιόν» είπε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης και, στη συνέχεια, κάθε χρόνο θα εξετάζονται, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, βασικά μεγέθη της οικονομίας και θα γίνεται εκ νέου εισήγηση για το αν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

Τέλος, δήλωσε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα συνεπάγεται και μία σειρά θετικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής, που θα βοηθήσουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Όπως είπε, έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το 2019 ότι θα υπάρχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο. «Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένη την επίτευξη του 3,5%, διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ, τον οποίο θα τον αξιοποιήσουμε με ένα μείγμα πολιτικής φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών» υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο και για πλέγμα κοινωνικού κράτους που είναι αναγκαίο να υπάρχει, καθώς αυτό είναι και το νόημα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

 ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα