Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσφορά στους Ταλιμπάν για την κήρυξη εκεχειρίας

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την Κυριακή την ανεπιφύλακτη στήριξή της στην προσφορά που έκανε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι στους Ταλιμπάν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, προτρέποντας τους ισλαμιστές αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα, παρά την πρόσφατη έξαρση της βίας στη χώρα.

“Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση από την αφγανική κυβέρνηση περί κήρυξης εκεχειρίας υπό τον όρο της συμμετοχής των Ταλιμπάν”, επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

“Οι διεθνείς εταίροι μας και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία του αφγανικού λαού και της αφγανικής κυβέρνησης και καλούμε τους Ταλιμπάν να συμμετάσχουν σε αυτήν”, πρόσθεσε.

Ο Γάνι ανακοίνωσε την Κυριακή την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός για τρεις μήνες με τους Ταλιμπάν, αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα, μία ημέρα πριν αρχίσει η μουσουλμανική εορτή Έιντ αλ Άντχα, “υπό τον όρο ότι οι Ταλιμπάν θα κάνουν το ίδιο”.

“Ελπίζουμε, όπως όλη η διεθνής κοινότητα, ότι οι Αφγανοί θα μπορέσουν να γιορτάσουν το Έιντ αλ Άντχα ειρηνικά φέτος, χωρίς φόβο”, συνέχισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

“Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσφορά του προέδρου Γάνι για συνομιλίες σε βάθος με ημερησία διάταξη που θα αποδέχονται και τα δύο μέρη. Παραμένουμε έτοιμοι να υποστηρίξουμε, να διευκολύνουμε και να συμμετάσχουμε σε άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν”, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα με αντιπροσώπους των ισλαμιστών ανταρτών στο Κατάρ, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε καμιά λεπτομέρεια για το τι συζήτησαν.

“Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις συνομιλίες. Είναι η ώρα της ειρήνης”, κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο Μάικ Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα