Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στην συνοικία των πρεσβειών στην Καμπούλ – Ανάμεσα στους τραυματίες εργαζόμενοι της Γερμανικής πρεσβείας αλλά και του ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη καθώς οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως δεν είχαν καμία ανάμιξη

 

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 08.25 τοπική ώρα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Νατζίμπ Ντανίς, προκλήθηκε από παγιδευμένο φορτηγό, αλλά ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης δεν είναι σαφής. Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξένων πρεσβειών.

Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης κοντά στην περιοχή που βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες στην Καμπούλ, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της αφγανικής πρωτεύουσας.

Map

Η επίθεση στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους ενώ 300 τραυματίστηκαν. Οι πρεσβείες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ινδίας υπέστησαν υλικές ζημίες από την έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και προκάλεσε ζημίες στα κτίρια σε μεγάλη ακτίνα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Twitter οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία έχουν επίσης τραυματιστεί: «Η επίθεση σημειώθηκε πολύ κοντά στη γερμανική πρεσβεία. Έπληξε πολίτες και εκείνους που βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μαζί με τους ανθρώπους εκεί. Είναι ιδιαίτερα καταδικαστέο που αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο στόχος», ανέφερε ο Γκάμπριελ.]

Επιπλέον, 4 δημοσιογράφοι του BBC που επέβαιναν σε αυτοκίνητο τραυματίστηκαν ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε σύμφωνα με το Independent.

Καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Πάντως, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι μαχητές του κινήματος δεν είχαν καμία ανάμιξη και είπε πως το κίνημα καταδικάζει παρόμοιες τυφλές επιθέσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων.

Νωρίτερα, η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με την μέχρι τότε ενημέρωση, δεν υπήρχαν νεκροί ή τραυματίες μεταξύ των μελών του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μαριέλ ντε Σαρνέζ δήλωσε ότι το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας έχει υποστεί ζημίες, ωστόσο μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του προσωπικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα