Αυτοσυγκράτηση ζητά από την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης

newego_LARGE_t_1101_8187363_type13145Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην καταστολή κατά των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Σχετικά με τις διώξεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία: δεν πρέπει να γίνουν υπερβολές στις εκκαθαρίσεις», έγραψε στο Twitter ο Τ. Γιάγκλαντ, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους εκπροσώπους που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά τη συνάντησή του χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε, προς μεγάλη ικανοποίηση των τούρκων συνομιλητών του, ότι πρέπει να εκκαθαρισθεί το «μυστικό δίκτυο» του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από τον Ερντογάν ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

«Φυσικά και διαπιστώνουμε την ανάγκη για την εκκαθάριση όλων αυτών», είπε προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχει «υπερβολικά λίγη» κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Εκπρόσωπος του Τ. Γιάγκλαντ αναγκάστηκε να διευκρινίσει σήμερα, Πέμπτη 04 Αυγούστου, ότι ο Γενικός Γραμματέας κατανοεί «την ανάγκη πραγματοποίησης ερευνών», αλλά δεν υποστηρίζει το ευρείας κλίμακας πογκρόμ στους τουρκικούς θεσμούς.

Χθες, ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, 25.917 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, από τους οποίους 13.419 παραμένουν υπό κράτησιν ύποπτοι για σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν απολυθεί, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Τ. Γιάγκλαντ θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να χάνουν τις δουλειές τους μόνο επειδή εργάζονταν σε σχολείο που συνδέεται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα