Αυτοί είναι οι νέοι καναλάρχες-Σφοδρές αντιδράσεις -Τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Associated-Press-1Η δημοπρασία των αδειών ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 70 ώρες διαδικασίας. Η διαδικασία έληξε περίπου στις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής,ενώ οι 4 εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η δημοπρασία έκλεισε στα 246 εκ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Το χρονικό:

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαδικασία για την πρώτη τηλεοπτική άδεια ολοκληρώθηκε στις 20.50 τηςΤρίτης.

Η δεύτερη άδεια «κλείδωσε» το μεσημέρι της Τετάρτης και συγκεκριμένα στις 15.25.

Στις 11.20 το πρωί της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την 3η τηλεοπτική άδεια, ενώ η δημοπρασία για την τέταρτη άδεια έκλεισε στις 02.35 τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από 117 γύρους, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Ο εκπρόσωπος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος έκανε λόγο για «χιτσκοκική διαδικασία». Όπως είπε, η πλέον χρονοβόρες διαδικασίες ήταν για την 3η και 4η άδεια καθώς ξεπέρασαν τις 14 ώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις άδειες: Τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής

Le Monde: Kαμία κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να υποχρεώσει τους καναλάρχες να πληρώσουν

Αλ. Τσίπρας: Μπήκε τέλος στην ασυδοσία-Στήριξη των ευπαθών ομάδων με τα 246 εκατ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες απροσδόκητα υψηλό, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, για την κοινωνία που όπως σημείωσε, το έχει ανάγκη

Ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, από τα οποία θα πουν στα δημόσια ταμεία 246 εκατ. ευρώ.

«Σε αυτόν τον τόπο σταματάει η ανομία και η ασυδοσία, όλοι θα είναι ίσοι απέναντι από στο νόμο. Μετά από 27 χρόνια ασυδοσίας μπαίνουν κανόνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την παράδοση στην κυκλοφορία των σηράγγων Δερβενίου και τμήματος Κορίνθου-Κιάτου της Ολυμπίας Οδού.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το τίμημα απροσδόκητα υψηλό, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, για την κοινωνία που όπως σημείωσε, το έχει ανάγκη. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη ΔΕΘ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο μοιρασμός των 246 εκατ. ευρώ αποτελεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

«Στείλαμε σήμα σε ξένους επενδυτές ότι θα υπάρχουν κανόνες. «Οι κυβερνήσεις δεν θα παίζουν πια παιχνιδια με διάφορα κόλπα, για να δίνουν τα έργα σε φίλους και ημέτερους. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.

Σ. Φάμελλος: Βήμα Δημοκρατίας για την Ελλάδα η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες

Ν. Παππάς: Διαδικασία πρότυπο για τη διαχείριση της ελληνικής περιουσίας, η δημοπρασία

H κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της διαδικασίας:

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε:

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε γραπτή ευχαριστήρια δήλωσή του για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Σημειώνει ότι «η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό «προνόμιο» της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών» και τονίζει: «Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια».

Ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι «η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες» και «ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Επισημαίνει επιπλέον ότι «πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα». Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνει ευχαριστίες προς «τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους».

«Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, «και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό». «Ακόμη και εκείνους», όπως συμπληρώνει, «που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι -και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

Βούτσης:Τους αναγκάσαμε να πληρώσουν όσα προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο

Το συνολικό τίμημα για τις τέσσερις άδειες είναι αντίστοιχο με όσα προέβλεπαν οι δανειστές ήδη από το πρώτο μνημόνιο και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να διεκδικήσουν, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι μία δικαίωση όσων έδωσαν την πολιτική μάχη για τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο και την αποκόμιση εσόδων για το δημόσιο, είπε ο κ.Βούτσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το τελικό συνολικό όφελος τεκμηριώνει ότι υπήρχε συγκροτημένο «μπλοκ» των οκτώ που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της Digea, που διανέμει το ψηφιακό σήμα και αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο 18 εκατ. ευρώ, ενώ για τις αντίστοιχες άδειες κινητής τηλεφωνίας το αντίστοιχο όφελος ήταν 300 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε χαρακτηριστικά «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» , για τους παρόχους περιεχομένου που ήταν ταυτόχρονα και πάροχοι του ψηφιακού σήματος.

Για τα 246 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι τέσσερις πλειοδοτήσαντες για τις άδειες, σημείωσε ότι φάνηκε ότι το νούμερο αυτό είναι μέσα στα πράγματα και υπενθύμισε ότι, ήδη από το πρώτο μνημόνιο, οι δανειστές με την τεχνογνωσία που έφερναν μαζί τους, υπολόγιζαν ένα έσοδο της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ για τις άδειες, χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η επιτυχία του διαγωνισμού «καταρρίπτει πλήρως όλη την επιχειρηματολογία περί λύτρων … τόσα χρόνια αυτές οι επιχειρήσεις δεν πλήρωναν γιατί προστατεύονταν», σημείωσε.

Δύο πράγματα προκύπτουν, το ένα είναι το εξαιρετικά μεγάλο τίμημα, που επαναφέρει σε άλλη βάση τη συζήτηση για τα MME, το άλλο είναι ότι η διαδικασία αναγνωρίστηκε τελικά από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν.

Δ. Βίτσας: Πλέον υπάρχει μια βάση νομιμότητας στη λειτουργία των καναλιών

Όλγα Γεροβασίλη:Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».

Αυτό τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωση της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας» και υπογράμμισε ότι: «Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».

Αντιδράσεις

Παράλληλα έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τα κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλά και από την αντιπολίτευση.

ΝΔ: Ορισμός διαπλοκής ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε τον διαγωνισμό «ορισμό της διαπλοκής».

Όπως είπε, η κυβέρνηση αυθαιρέτησε χωρίς το ΕΣΡ και με τον περιορισμένο αριθμό αδειών που έδωσε. Η Νέα Δημοκρατία, επεσήμανε ο εκπρόσωπός της, είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που προβλέπει κεντρικό ρόλο για το ΕΣΡ και πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, χωρίς συγκεκριμένο αριθμό καναλιών. Αν είχε ισχύσει η πρόταση αυτή, υποστήριξε, «σήμερα θα είχαμε περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια και περισσότερα έσοδα, χτυπώντας παράλληλα τη διαπλοκή».

Ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, καλώντας την κυβέρνηση να τα απαντήσει:

1. Γιατί κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

2. Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο των καναλιών που ήδη λειτουργούν;

3. Πώς αισθάνονται ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παπάς και η κ. Γεροβασίλη που θα πέσει «μαύρο» σε γνωστά κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;

4. Πώς τολμούν και μιλούν για νίκη κατά της διαπλοκής, όταν ο κ. Καμμένος έχει στραφεί κατά του κ. Καλογρίτσα; Θα παραμείνει στη θέση του ο κ. Καμμένος;

5. Με αφορμή τον κ. Καλογρίτσα, υπάρχουν καλοί και κακοί εργολάβοι; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπουμε.

6. Γιατί μόλις τώρα ανακάλυψε η κυβέρνηση το ΕΣΡ και προτείνει τώρα να δοθούν οι άλλες άδειες (θεματικές και άλλες) υπό την εποπτεία του;

7. Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν ο νόμος καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια;

8. Μήπως ήθελαν να προτάξει έστω κάτι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, για να καλύψουν την παταγώδη αποτυχία τους;

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ο διαγωνισμός είναι θεσμικά άκρως προβληματικός, νομικά έωλος και ηθικά διάτρητος. Το τίμημα είναι πράγματι υψηλό, τόσο υψηλό που γεννάει ερωτηματικά. Το κάθε ολιγοπώλιο έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής, τόνισε.

Πυρά από ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι και Δράση

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επέλεξε τις ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, να τοποθετηθεί μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. “H χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί “παίζουν” τον παπά”, έγραψε η κ. Γεννηματά, σε ένα πρώτο σχόλιο. Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για καθεστωτισμό. “Εκπτώσεις στη Δημοκρατία δεν ανεχόμαστε. O καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει”, έγραψε στο Twitter.
“Απόλυτο λάθος”, χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, το περιβόητο “τέσσερα” της Φλωρεντίας. “Η συγκυβέρνηση κάνει λάθος. Αντί να το διορθώσει χτίζει πάνω σε αυτό…Αυτό αποτελεί προσφιλή τακτική του κ. Τσίπρα, όπως αυτός έχει αποδείξει με τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα. Είναι μια καταστροφική συνταγή για έναν ηγέτη. Χτίζει πάνω στην άμμο και σιγά-σιγά θα δει, κάποια στιγμή, όλο το οικοδόμημα να καταρρέει”, ανέφερε, σε συνέντευξή του, ο κ. Θεοδωράκης.
“Όταν εμπλέκεται η πολιτική εξουσία με την ενημέρωση με αυτό τον τρόπο είναι ένα ζήτημα για τη δημοκρατία πια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει. Εάν είχε κρατηθεί η διαδικασία της δημοκρατικής νομιμότητας σε αυτή την υπόθεση, δηλαδή με ισχυρή ανάμειξη και διαχείριση του θέματος από το ΕΣΡ, τότε θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι είναι δικαίωμα οποιουδήποτε πολιτικού χώρου μέσα από τις κλασικές δημοκρατικές διαδικασίες να έχει και τη δική του πολιτική παρουσία στο μιντιακό σύστημα. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο”, είπε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης.
Πυρά κατά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Δράση. “O διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί πρωτοφανή στα διεθνή χρονικά των προηγμένων χωρών προσπάθεια ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών και συγχρόνως παγκόσμια πατέντα προχειρότητας και φαρσοκωμωδίας. Όπως έχει μέχρι σήμερα εξελιχθεί η διαδικασία, η Δράση επαναλαμβάνει ότι ο διαγωνισμός της κυβέρνησης επιδιώκει αποκλειστικά και μόνο τη δημιουργία ολιγοπωλίου με σκοπό τον κυβερνητικό έλεγχο της ενημέρωσης με τέσσερα κρατικά κανάλια και τέσσερα φιλικά προς την κυβέρνηση ιδιωτικά. Η μεθόδευση αυτή αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”, τόνισε.

 

Το Star αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι αποτελεί μία υγιή ελληνική επιχείρηση που λειτουργεί νομίμως από το 1993 και έχει συνεισφέρει οικονομικά στο ελληνικό Δημόσιο.

 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Star:

«Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR αποτελεί μια υγιή Ελληνική επιχείρηση, που λειτουργεί αδιαλείπτως, με νόμιμη άδεια, η οποία ανανεώνεται συνεχώς από το 1993. Στα χρόνια λειτουργίας του STAR, η Νέα Τηλεόραση έχει συνεισφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο:

€ 17.659.309 εκατομμύρια ευρώ για δικαίωμα χρήσης Συχνοτήτων.

€ 156.458.490 εκατομμύρια ευρώ για Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης.

€ 118.875.376 εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ.

€ 87.864.752 εκατομμύρια Ευρώ για άλλους φόρους και Τέλη.

€ 306.117.651 εκατομμύρια ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Πέρα από την απόλυτη συνέπεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα τραπεζικά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενούς του, το STAR επενδύει συνεχώς, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο σε τεχνολογικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, διατηρώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μάλιστα, τα τελευταία έξι χρόνια, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι μέτοχοι του STAR στήριξαν την λειτουργία της επιχείρησης, με ποσό ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προκηρύχθηκε στη βάση μιας αμφιλεγόμενης και ελλιπούς μελέτης, που αυθαίρετα περιόριζε τις προς διάθεση άδειες, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς διαβούλευση. Επιπλέον, διεξήχθη σε ένα πλαίσιο τουλάχιστον ασαφές και ιδιότυπο. Για τη συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία, δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικές παράμετροι, όπως η συνεπής νόμιμη λειτουργία, το υφιστάμενο προσωπικό, η ιστορία και η διαδρομή, η τεχνολογική επάρκεια αλλά και οι επενδύσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Μοναδικό κριτήριο αποτέλεσε η πλειοδοσία ανάμεσα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, που για να συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποιηθήκαν (καταθέτοντας φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα) και έλαβαν σχετική έγκριση από το ελληνικό δημόσιο και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, που έπρεπε να είναι συνεπείς απλώς και μόνο στην καταβολή μίας εγγυητικής επιστολής.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας.

Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και κάθε τυπική, νόμιμη διαδικασία και παραμένουμε εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων.

Το STAR συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας διανύσει μια διαδρομή 23 ετών, με συνέπεια στο αρχικό όραμα δημιουργίας του, να αποτελέσει μια ηγετική επιχείρηση στην ελληνική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεβόμενη πάντοτε τους θεσμούς, τους κανόνες και την επιχειρηματική ηθική».

Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς έστειλε ένα e-mail προς όλους τους εργαζόμενους στο οποίο εξέφραζε την αισιοδοξία του πως η δικαίωση θα έρθει.

Το μήνυμα του κ. Κοντομηνά έχει ως εξής:

«Ο Όμιλος ALPHA, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει.

Ο ALPHA είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ.

Τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, θερμά, για τα μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε. Δημήτρης Κοντομηνάς».

Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ: «Δεν θα κάνουμε πίσω»

Χίλιοι οκτακόσιοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί κινδυνεύουν να μείνουν άμεσα άνεργοι, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε ο,τι αφορά τα κανάλια που δεν πήραν άδεια λειτουργίας ο κ. Νικολόπουλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «τα κανάλια δεν μπορεί να κλείσουν. Δεν μπορεί να πέσει μαύρο σε καμία περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ σε παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφέροντας ότι θα αναζητηθούν όλοι οι τρόποι για να μείνουν ανοιχτά και να εκπέμπουν κανονικά.

ΕΤΙΤΑ: Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις

«Μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των νέων τηλεοπτικών αδειών από την Κυβέρνηση, 2000 περίπου εργαζόμενοι 4 τηλεοπτικών σταθμών (ALPHA, STAR, MEGA και ΕΨΙΛΟΝ), είναι πλέον επί ξύλου κρεμάμενοι χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής μετά τη δημοπράτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών είναι άνθρωποι με πολλά χρόνια στους σταθμούς τους και έχουν αποκτήσει ανάλογα εργασιακά δικαιώματα», προσθέτει και σημειώνει πως τα δύο νέα κανάλια που θα δημιουργηθούν «είναι αδύνατον να απορροφήσουν όλον αυτόν τον κόσμο αλλά ακόμα και αυτοί που θα προσληφθούν, λόγω κατάργησης της επεκτατικότητας των Σ.Σ.Ε., θα αμείβονται με μισθούς… πείνας. Απαιτούμε λοιπόν από την κυβέρνηση, το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, να βρει τρόπο να το λύσει ΑΜΕΣΑ!! Το πρόβλημα της διαπλοκής δεν λύνεται με παράπλευρες απώλειες χιλιάδων νέων ανέργων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα