Αυτή είναι η εφαρμογή για να βρεις τα φθηνότερα πρατήρια βενζίνης!

Η αναζήτηση των πρατηρίων υγρών καυσίμων με τη φθηνότερη βενζίνη είναι για πολλούς οδηγούς «ζήτημα τιμής», τόσο από κυριολεκτικής (οικονομικής) όσο και από μεταφορικής άποψης. Ως εκ τούτου, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο χρήσιμο είναι ένα εργαλείο το οποίο ενημερώνει για την τιμή της βενζίνης στα πρατήρια της περιοχής που ενδιαφέρει τον οδηγό, έτσι ώστε να μπορεί να βρει εύκολα πού μπορεί να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του στο χαμηλότερο δυνατό κόστος- και ένα τέτοιο ακριβώς εργαλείο είναι το fuelGR, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η εν λόγω εφαρμογή, από τους Φώτη Κόκκορα και Δημήτρη Ντέμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smartphone (Android και Windows, ενώ ετοιμάζεται έκδοση και για iOS), ενώ είναι διαθέσιμη και για χρήση σε desktop συστήματα. Το fuelGR λαμβάνει δεδομένα με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής (χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής) ή με υπόδειξη της περιοχής πάνω στο χάρτη. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να ορίσει τον τύπο του καυσίμου που τον ενδιαφέρει, καθώς και εταιρίες και παλαιότητα τιμών, προκειμένου να λάβει τις επιθυμητές πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου ΑνάπτυξηςΠαράλληλα, παρέχονται πληροφορίες για βενζίνη (όλων των τύπων), πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, υγραέριο καθώς και φυσικό αέριο. Μεταξύ των ιδιαίτερα ενδιαφερόντων χαρακτηριστικών της εφαρμογής είναι η δυνατότητα να δει ο χρήστης το ιστορικό τιμών για κάθε πρατήριο σε μορφή γραφήματος.

Οι χρήστες μπορούν να αξιολογήσουν τα βενζινάδικα, ενώ η ακρίβεια των δεδομένων ως προς τα πρατήρια, σύμφωνα με τους δημιουργούς του fuelGR είναι ιδιαίτερα υψηλή, πλησιάζονταςι το 100% εξ αυτών- περιλαμβάνοντας ακόμα και φωτογραφίες μέσω Google Street View.

Οι δημιουργοί του fuelGR, Φώτης Κόκκορας και Δημήτρης Ντέμος, μίλησαν στη HuffPost Greece για την εφαρμογή, τις ιδέες γύρω από αυτήν και την υλοποίησή τους, καθώς και τα σχέδιά τους για το προσεχές μέλλον.

Περιγράψτε μας τι είναι και πώς λειτουργεί το fuelGR

Η εφαρμογή fuelGR (Android) βοηθά τον χρήστη να αποφασίσει έξυπνα από που θα προμηθευτεί καύσιμα, δείχνοντάς του τα βενζινάδικα της περιοχής ενδιαφέροντος, τις τιμές στις οποίες πωλούν τα διάφορα καύσιμα, καθώς και τη γνώμη άλλων καταναλωτών για αυτά.

Ο χρήστης απλά ξεκινά την εφαρμογή και εφόσον υπάρχει πληροφορία θέσης και ανοιχτό internet, λαμβάνει δεδομένα για τα περίπου 40 πλησιέστερα πρατήρια. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη η γεωγραφική θέση του χρήστη (π.χ. λόγω κλειστού GPS) ή αυτός επιθυμεί να ενημερωθεί για άλλη περιοχή, απλά την υποδεικνύει στο χάρτη με παρατεταμένη πίεση ή επιλέγει μια πρωτύτερα αποθηκευμένη θέση (bookmark). Το τελευταίο επιτρέπει την τυπική χρήση της εφαρμογής με κλειστό GPS για εξοικονόμηση μπαταρίας. Η εφαρμογή λειτουργεί μερικώς και offline καθώς θυμάται την τελευταία λήψη δεδομένων που έχει γίνει ενώ είναι πολύ μικρή σε μέγεθος και μπορεί να λειτουργεί και από την κάρτα μνήμης.

Υπάρχει πλήθος ρυθμίσεων και λειτουργιών όπως επιλογή μάρκας και τύπου καυσίμων, δυνατότητα ορισμού αγαπημένων πρατηρίων, αξιολόγηση πρατηρίου με τρείς δείκτες και διάφοροι τρόποι προβολής λίστας, πέρα από τον βασικό με χάρτη. Πατώντας σε κάθε πρατήριο ο χρήστης βλέπει επιπλέον πληροφορίες όπως φωτογραφία του πρατηρίου, συνολική αξιολόγηση χρηστών, πλήρη τιμοκατάλογο καυσίμων, οδηγίες μετάβασης στο πρατήριο, εκτίμηση απόστασης και επιβάρυνση μετάβασης στο πρατήριο, χρονική εξέλιξη τιμής, κτλ.

 

FUELGR

 

Πόσο ακριβές είναι ως προς τις πληροφορίες που παρέχει (τιμές, θέσεις πρατηρίων);

Το fuelGR λαμβάνει δεδομένα από το fuelGR API (το backend της εφαρμογής) που με τη σειρά του λαμβάνει δεδομένα από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων (κρατικός φορέας) όπου τα πρατήρια υποχρεούνται από με Νόμο να ενημερώνουν για κάθε μεταβολή τιμής.

Οι ενημερώσεις του fuelGR API με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων είναι συνεχείς (ανά ώρα) και αυτό εξασφαλίζει έγκυρες τιμές σε ποσοστό που πλησιάζει το 100% των πρατηρίων. Βέβαια, εδώ και μερικές μέρες το Παρατηρητήριο Τιμών είναι σε φάση αναβάθμισης με αποτέλεσμα οι ενημερώσεις να γίνονται αναγκαστικά αραιότερα, αλλά αυτό είναι παροδικό. Οι θέσεις των πρατηρίων έχουν προσδιοριστεί με το χέρι από την ομάδα ανάπτυξης του fuelGR και για άνω του 91% των πρατηρίων είναι ακριβέστατες. Επιπλέον, η εφαρμογή επιτρέπει στο χρήστη να στείλει διορθώσεις θέσεις για τα πρατήρια που βρίσκονται σε λάθος θέση.

 

FUELGR

 

Πόσο καιρό είναι σε κυκλοφορία;

Η έκδοση για Android είναι σε κυκλοφορία από το Δεκέμβριο του 2015. Προηγήθηκαν εκδόσεις για Windows 8 DesktopWindows Phone 8 καθώς και για browser. Αυτές οι εκδόσεις είναι ακόμη διαθέσιμες (https://fuelgr.gr) αλλά με εξαίρεση τη web έκδοση παρέχουν σχετικά περιορισμένη λειτουργικότητα. Η έκδοση για iPhone είναι ήδη σε χρήση εσωτερικά στην ομάδα ανάπτυξης, εμπλουτίζεται με δυνατότητες και θα κυκλοφορήσει πριν το καλοκαίρι. Όλες οι εκδόσεις διατίθενται δωρεάν.

Έχετε στοιχεία για στην ανταπόκριση του κοινού; 

Το fuelGR, κατ’ομολογία των χρηστών του, είναι με διαφορά η πληρέστερη, ακριβέστερη και πιο εύχρηστη εφαρμογή ελέγχου τιμών καυσίμων και πρατηρίων στην Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες η έκδοση για Android ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες λήψεις ενώ σε όλες τις εκδόσεις εκτιμούμε ότι έχουμε τουλάχιστον 65 χιλιάδες χρήστες που κάνουν πάνω από 80 χιλιάδες κλήσεις δεδομένων στο fuelGR API κάθε εβδομάδα. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η δυνατότητα αξιολόγησης πρατηρίου με 11500 αξιολογήσεις για 2800 πρατήρια από 5000 περίπου χρήστες.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Το fuelGR ξεκίνησε το 2013 από τον Κόκκορα Φώτη, Λέκτορα του Τμημ. Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ως προσωπική άσκηση προγραμματισμού με το Google Maps API για web και παντρεύτηκε με τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων από το web που παρείχε το DEiXTo, ένα παλαιότερο project του ίδιου (http://deixto.com). Ακολούθησε μια σειρά πτυχιακών εργασιών φοιτητών του Τμήματος (Ντέμος Δημήτρης, Θάνος Πηγαδάς, Τάσος Θεοδοσίου) υπό τη στενή παρακολούθηση του κ. Κόκκορα που υλοποίησε τη βάση δεδομένων και το fuelGR API, καθόρισε τις προδιαγραφές των εφαρμογών και συνέβαλε στη χρηστική ολοκλήρωσή τους. Όταν η εφαρμογή είχε ωριμάσει ο Δημήτρης Ντέμος, απόφοιτος πλέον, έφτιαξε την Android έκδοση (2015) ενώ τώρα υλοποιεί την έκδοση για iPhone.

 

FUELGR

 

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για τη δημιουργία του;

Το fuelGR για Android, για την αρχική του έκδοση, χρειάστηκε περίπου 6 μήνες ανάπτυξης. Αυτό όμως είναι πλασματικό καθώς υπήρχε μια πρωθύστερη διετής ενασχόληση με την όλη ιδέα που διαμόρφωσε με ακρίβεια τις προδιαγραφές της εφαρμογής και το κυριότερο, έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για τον εντοπισμό των πρατηρίων στο χάρτη, στοιχείο πολύ κρίσιμο για την επιτυχία της εφαρμογής καθώς πολλές δυνατότητες υφίστανται εξαιτίας της γνώσης της γεωγραφικής θέσης των πρατηρίων. Έχουμε την καλύτερη γνώση για τις θέσεις των πρατηρίων, σε σημείο που και τα εταιρικά δίκτυα πρατηρίων παίρνουν από εμάς τη σχετική πληροφορία ενώ η εφαρμογή ξέρουμε ότι έλυσε τα χέρια στους επαγγελματίες του κλάδου που πρέπει να εντοπίσουν πρατήρια στην επαρχία.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; 

Όπως είπαμε, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η έκδοση για iPhone. Θα ακολουθήσουν εκδόσεις ενημέρωσης, τόσο για την Android όσο και για την iPhone που ως νεώτερη θα έχει περισσότερη ανάγκη. Υπάρχουν αρκετές ιδέες για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, για εμπλουτισμό των δεδομένων με προσθήκη πληροφοριών όπως ωράριο, τηλέφωνο, κτλ, για εύρεση πρατηρίων με βάση κάποια διαδρομή, κτλ. Κάπου εκεί θα έρθει και η σειρά για εκμοντερνισμό και εμπλουτισμό της web έκδοσης.

To fuelGR αποτελεί παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει στα ανοιχτά και δημόσια δεδομένα (open data), που η επιστημονική κοινότητα ζητά συνεχώς από τους κρατικούς φορείς να κάνουν διαθέσιμα με σωστό τρόπο, για αξιοποίηση. Πέρα από ενημέρωση των χρηστών, συμβάλει και στον ανταγωνισμό μεταξύ των πρατηρίων με τελικό κερδισμένο και πάλι τον καταναλωτή.

Tην εφαρμογή μπορείτε να βρείτε στο Google Play εδώ

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα