Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν έχει μέλλον

ImageHandler (2)«Είναι απαραίτητο να προστατέψουμε μόνοι μας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να υποχωρήσουμε έναντι της Τουρκίας ούτε ένα χιλιοστό. Θα ήταν μεγάλο λάθος», λέει ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Για «κατάρρευση» της λανθασμένης –όπως τη χαρακτήρισε- προσφυγικής πολιτικής έκανε λόγο ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό δεν έχει μέλλον».

Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση, ο Κουρτς χαρακτήρισε μεγάλο λάθος μια πιθανή υποχώρηση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, έπειτα από τις απειλές της τελευταίας για κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

«Η Τουρκία μας απειλεί ανοιχτά ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία στο προσφυγικό και ότι θα αφήνει τους πρόσφυγες να έρχονται και πάλι χωρίς περιορισμούς στην ΕΕ. Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ανεξάρτητη, που δεν εκβιάζεται και δεν εξαρτάται από την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Είναι απαραίτητο να προστατέψουμε μόνοι μας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να υποχωρήσουμε έναντι της Τουρκίας ούτε ένα χιλιοστό. Θα ήταν μεγάλο λάθος».

Ο Αυστριακός υπουργός επεσήμανε ακόμα ότι είναι αναγκαία μια δημόσια συζήτηση για τη στάση που θα τηρήσουμε ως Ευρωπαίοι έναντι της Τουρκίας.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να επιστρέψει στην καθημερινότητα χωρίς να λάβει υπόψη τις εξελίξεις στην Τουρκία», σημείωσε.

Σχετικά με το θέμα της βίζας για του Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το οποίο αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, ο αυστριακός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
«Ως προς την κατάργηση της βίζας, δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω οποιαδήποτε υποχώρηση από όσα έχουν συμφωνηθεί. Κατά συνέπεια δεν βλέπω να αλλάζει κάτι στο ζήτημα αυτό στο άμεσο μέλλον».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα