Αυστρία: Το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Κουρτς πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα

Σταθερά πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα παραμένει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο είχε κερδίσει τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις 15 Οκτωβρίου 2017 και το οποίο από τις 18 Δεκεμβρίου ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, η οποία δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του, διαπιστώνει μάλιστα μία αύξηση του ποσοστού του Λαϊκού Κόμματος στο 35%, κατά 3,5 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα που ήταν στο 31,5%.

Στην δεύτερη θέση εμφανίζονται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης — το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια — με ποσοστό 24%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ επίσης 24% (26% στις περυσινές εκλογές) είναι στη δημοσκόπηση και το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ίδια δημοσκόπηση φέρει ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 9% έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η “Λίστα Πιλτς” με 2% (4,4%).

Η “Λίστα Πιλτς” είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδο της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν βρίσκονται πλέον στην νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

Στην ίδια δημοσκόπηση, και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 41%, σε μεγάλη απόσταση από την δεύτερη, την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ (ποσοστό 16%), η οποία στις αρχές Οκτωβρίου είχε διαδεχθεί στην αρχηγία τους τον Κρίστιαν Κερν, τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθούν, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με ποσοστό 13%, η αρχηγός του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ρίζινγκερ με 4% και ο Πέτερ Πιλτς, ιδρυτής και πρώην αρχηγός της ομώνυμης Λίστας, με 2%.

Το Profil δημοσιεύει επίσης τα αποτελέσματα ανάλογης δημοσκόπησης του που είχε πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2017 και στην οποία τα κόμματα εμφανίζονταν με τα αντίστοιχα ποσοστά: Λαϊκό 20%, Σοσιαλδημοκρατικό 27%, Κόμμα των Ελευθέρων 30%, ΝΕΟΣ 7% και Πράσινοι 11%.

Στην δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως, έναν και πλέον χρόνο από τις τελευταίες εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν βελτιώσει την θέση τους, ενώ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, που εμφανίζονται προς τα έξω με μία πρωτοφανή ενότητα και αρμονία, διατηρούν – ή έχουν βελτιώσει, όπως το Λαϊκό Κόμμα — τα καλά ποσοστά τους.

Και αυτό, παρά τις διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις, σκάνδαλα ή ολισθήματα που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες και αφορούσαν κυβερνητικά στελέχη, κυρίως τον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του Κόμματος των Ελευθέρων.

Από την άλλη πλευρά, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, σήμερα και τα τρία κόμματα να έχουν άλλες ηγεσίες από εκείνες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από έναν χρόνο και αυτές οι ηγεσίες να είναι γυναίκες και στα τρία κόμματα.

Των Σοσιαλδημοκρατών ηγείται πλέον η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, του ΝΕΟΣ η Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ και της Λίστας Πιλτς η Μαρία Στερν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα