Αυστρία: Την πλήρη αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο Κρίστιαν Κερν

Την πλήρη αποχώρησή του από την πολιτική και την παραίτησή από όλα τα κομματικά αξιώματα, ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη, ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος ως εκ τούτου δεν θα είναι πλέον επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος στις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Μαίου 2019.

Πρόκειται για “προσωπική απόφαση” του, για να μην υπάρχει “κανένας ίσκιος” πάνω από την νέα αρχηγό του κόμματος, την πρώην υπουργό Υγείας Παμέλα Ρέντι-Βάγκερ, ανέφερε ο Κρίστιαν Κερν.

Πρόσθεσε δε, πως το δικό του μέλλον βρίσκεται στην ιδιωτική οικονομία, από την οποία προερχόταν, όταν ανέλαβε, τον Μάιο του 2016, αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών και καγκελάριος, διαδεχόμενος στα δύο αυτά αξιώματα τον παραιτηθέντα τότε αιφνιδίως, Βέρνερ Φάιμαν.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες για επικείμενη παραίτησή του από την αρχηγία των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος είχε ανακοινώσει ήδη στις 18 Σεπτεμβρίου πως θα είναι επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος στις επόμενες ευρωεκλογές και το αργότερο αυτή την ημερομηνία θα υπέβαλε την παραίτησή του από την κορυφή της κομματικής ηγεσίας, ενώ θα ήταν επίσης “διαθέσιμος” να ηγηθεί ως επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με αυτή την ανακοίνωσή του, ο από τον Μάιο του 2016 αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και συγχρόνως Αυστριακός καγκελάριος μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς ο ίδιος μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα είχε λάβει το χρίσμα από τα ανώτερα όργανα του κόμματος ως μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία του, κατά το κομματικό συνέδριο που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα και το οποίο αναβλήθηκε για τις 24 και 25 Νοεμβρίου.

Επίσης,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο 52 χρονος πρώην καγκελάριος, σε συνεντεύξεις του, υπογράμμιζε τότε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την πρώτη θέση για το κόμμα του και το αξίωμα του καγκελάριου, στις επόμενες αυστριακές βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2022.

Οι παλινδρομήσεις αυτές είχαν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια τόσο σε ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όσο και στη βάση, γεγονός που οδήγησε το προεδρείο και τη διοικούσα επιτροπή τους στην απόφαση άμεσης επιλογής διαδόχου του Κρίστιαν Κερν στην αρχηγία του κόμματος.

Τα δύο ανώτερα κομματικά όργανα επέλεξαν ομόφωνα στις 21 Σεπτεμβρίου, την 47 χρονη γιατρό και πρώην Υπουργό Υγείας Παμέλα Ρέντι-Βάγκερ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που στα 130 χρόνια της ιστορίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας (πρώην Σοσιαλιστικού), αναλαμβάνει την αρχηγία του, και η οποία έγινε μέλος του κόμματος πριν από μόλις ενάμιση χρόνο.

Η νέα αρχηγός, με αστικο-φιλελεύθερη προέλευση και με “λαμπρή”, όπως τονίζεται, επαγγελματική σταδιοδρομία ως γιατρός και ανώτατη υπάλληλος του αυστριακού υπουργείου Υγείας πριν από την ανάληψη της ηγεσίας του πριν από ενάμιση χρόνο, θα είναι επικεφαλής της αυστριακής αντιπολίτευσης, έχοντας απέναντί της την κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο αποχωρών πλήρως από την πολιτική Κρίστιαν Κερν υπήρξε ο 13 ος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ήταν ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945, έχοντας διαδεχθεί τον Μάιο του 2016 στα δύο αυτά αξιώματα τον παραιτηθέντα τότε αιφνιδίως Βέρνερ Φάιμαν.

Πριν την ανάληψη των δύο αξιωμάτων ο Κρίστιαν Κερν διατελούσε επί σειρά ετών γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων, τους οποίους είχε οδηγήσει με επιτυχία σε μία εντυπωσιακή εξέλιξη, ενώ από το 1997 έως το 2010 κατείχε διευθυντική θέση στον Όμιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού.

Με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006 — που την διακυβέρνηση της Αυστρίας είχε ο πρώτος συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων — το Σοσιαλδημοκρατικό (Σοσιαλιστικό) Κόμμα Αυστρίας κυβερνούσε μεταξύ 1970 και 1983 αυτοδύναμα με τον ιστορικό καγκελάριο Μπρούνο Κράισκι και στη συνέχεια ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πρώτη θέση στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο και πέρασαν στην αντιπολίτευση μετά τον σχηματισμό, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο, πρώτο πλέον, Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιιαν Κουρτς και το (τρίτο σε δύναμη) ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα