Αυστρία: Σταθερά πρώτο το ακροδεξιό κόμμα του Κουρτς δείχνει δημοσκόπηση

Ένδεκα μήνες μετά από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που από τις 18 Δεκεμβρίου ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, παραμένει σταθερά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό του τεύχος, διαπιστώνει μία αύξηση του ποσοστού του Λαϊκού Κόμματος στο 34 %, κατά 2,5 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα που ήταν στο 31,5 %.

Δεύτερο εμφανίζεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, της αντιπολίτευσης — το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια — με ποσοστό 28 %, έναντι του 26,9 % στις εκλογές και αρκετή διαφορά απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων που βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα 25 % (26 % στις εκλογές του Οκτωβρίου).

Η ίδια δημοσκόπηση φέρει ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 7% έναντι του 5,3% στις εκλογές και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 4% (3,8 %) και η “Λίστα Πιλτς” με 1% (4,4%).

Η “Λίστα Πιλτς” είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδο της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που δεν είχαν εξασφαλίσει το όριο του 4% και που δεν βρίσκονται πλέον στην νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

Στην ίδια δημοσκόπηση και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 35%, σε μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών — και προκάτοχό του στο αξίωμα του καγκελάριου μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο — Κρίστιαν Κερν.

Ακολουθούν, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με ποσοστό 12%, η αρχηγός του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ρίζινγκερ με 3% και ο Πέτερ Πιλτς, αρχηγός της ομώνυμης Λίστας, με 2%.

Ενδεικτικά, το περιοδικό Profil δημοσιεύει και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του τον Νοέμβριο του 2016, στην οποία το ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος ανέρχονταν μόλις στο 19 % και των Σοσιαλδημοκρατών στο 27 %.

Το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων ήταν τότε στο 33 %, γεγονός που το έφερε να είναι τότε, όπως και για πολλούς μήνες νωρίτερα, η πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα, ενώ σε 11 % ανέρχονταν το ποσοστό των Πράσινων και σε 8% του ΝΕΟΣ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα