Αυστρία: Οι Κομμουνιστές θέλουν να παραμείνουν δεύτερη πολιτική δύναμη στο Γκρατς

Σε μια χώρα, όπου το ίδιο ποτέ δεν διέθετε αξιοσημείωτα εκλογικά αποτελέσματα και στην οποία επικρατεί πάντα έντονος αντικομμουνισμός, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέκτησε το Νοέμβριο του 2012 μια εντυπωσιακή νίκη στις δημοτικές εκλογές στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, στο Γκρατς, αποσπώντας, με ποσοστό 20,1%, τη δεύτερη θέση μετά το συντηρητικό Λαικό Κόμμα, θέση την οποία στοχεύει να διατηρήσει και μετά τις πρόωρες δημοτικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου.

Με το εντυπωσιακό εκείνο αποτέλεσμα-έκπληξη της εκλογικής αναμέτρησης πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, το αυστριακό Κ.Κ. είχε επιβεβαιώσει πλήρως τις δημοσκοπήσεις που το έφεραν να συγκεντρώνει ποσοστό μέχρι και 20%, τη στιγμή που η δύναμή του στις αυστριακές εθνικές εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται γύρω στο 1%.

Με το 20,1%, το αυστριακό Κ.Κ. ήταν ουσιαστικά ο νικητής των εκλογών στο Γκρατς -το οποίο θεωρείται το “προπύργιο” του κόμματος στην Αυστρία- καθώς είχε βελτιώσει τη δύναμή του κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2008, τη στιγμή που όλα τα άλλα κόμματα, με εξαίρεση το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, είχαν μεγάλες απώλειες, ενώ με τη νίκη του κατέγραφε ήδη, την τρίτη κατά σειρά εκλογική του επιτυχία.

Η πρώτη εντυπωσιακή επιτυχία του αυστριακού Κ.Κ. είχε σημειωθεί στις δημοτικές εκλογές το 2003, όταν είχε συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό 20,9% με τον υποψήφιό του Ερνεστ Κάλτενεγκερ, ο οποίος κατόπιν αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα κατοικίας, επονομαζόμενος έως σήμερα από τους κατοίκους της πόλης “ο άγγελος των φτωχών”.

Η δεύτερη έκπληξη για το αυστριακό Κ.Κ. ήταν τον Οκτώβριο του 2005 στις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, του οποίου πρωτεύουσα είναι το Γκρατς, στις οποίες είχε συγκεντρώσει ποσοστό 6,3% (υπερπενταπλάσιο από εκείνο το 2000) και που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη του κεντρικού υποψηφίου του Ερνεστ Κάλτενεγκερ.

Η εκ νέου -μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012- υποψήφια του Κ.Κ. στις πρόωρες εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου ως δήμαρχος της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Αυστρίας, Ελκε Καρ, παρουσιάζοντας τώρα τους άλλους υποψηφίους του για το δημοτικό συμβούλιο, τόνισε πως η ίδια θα “μετρηθεί” με το κεντρικό μήνυμα του κόμματος που είναι “να βοηθά εδώ και χρόνια τους ανθρώπους”.

Ταυτόχρονα, η Ελκε Κλαρ απέρριψε ως “αδιανόητη” μία οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία τόσο με το έως τώρα πρώτο κόμμα στο Γκρατς, το Λαικό, όπως επίσης και με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Απέρριψε επίσης κατηγορηματικά την κριτική που ασκείται από τον δήμαρχο Ζίγκφριντ Κλαρ, του Λαικού Κόμματος, ότι το Κ.Κ. μοιράζει μόνον ελεημοσύνες και ότι ασκεί μία πολιτική που αφορά μόνον συγκεκριμένες ομάδες χωρίς να ενδιαφέρεται για τη συνολική πολιτική στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα