Αυστρία: Διαψεύδουν ότι ο αντικαγκελάριος Στράχε δήλωσε πως «το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας»

Συνεργάτες του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος στην Αυστρία, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, διέψευδαν απόψε στη Βιέννη, ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε σε σημερινή συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politika δήλωσε πως «Το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας», που είναι και ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος.

Σε αποψινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο εκπρόσωπος του Στράχε, Μάρτιν Γκλιρ, τόνισε πως ο Αυστριακός αντικαγκελάριος δεν έκανε τέτοια αναφορά στη συνέντευξή του και πως «η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο, και είναι από τότε ένας από τους έμπρακτους υποστηρικτές του Κοσόβου».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στράχε, «η Αυστρία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου, αυτή είναι η γραμμή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και σε αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».

Συνεργάτης του αντικαγκελάριου, επίσης σε αποψινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο Στράχε ως τότε αρχηγός της αυστριακής αντιπολίτευσης είχε επικρίνει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, και δεν ήταν τότε της ίδιας γνώμης με την αυστριακή κυβέρνηση.

«Είναι όμως γεγονός και πραγματικότητα ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο και ότι η Αυστρία έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης, προσθέτοντας πως σε σχέση με το Βόρειο Κόσοβο, ο Στράχε είναι της άποψης πως πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός για την εκεί σερβική μειονότητα, ίσως κατά το πρότυπο του Νοτίου Τιρόλου, και η Αυστρία θα μπορούσε να συμβάλει για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη στα Βαλκάνια ως ουδέτερος διαμεσολαβητής στην προσέγγιση Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η θεωρούμενη ως έγκυρη σερβική εφημερίδα Politika, με την ευκαιρία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος στο Βελιγράδι, ο Στράχε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνιζε – ή σωστότερα «φερόταν» να τόνιζε, σύμφωνα με τι αποψινές διαψεύσεις – ότι «το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας».

Ταυτόχρονα επισήμανε πως το κόμμα του είχε επικρίνει έντονα, πριν από χρόνια, την αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία, κάτι που τώρα είναι γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει, και πως, κατά την άποψή του, η αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι είναι υπόθεση της Σερβίας, και θα ήταν ο λάθος δρόμος να ασκηθεί σχετικά με αυτό πίεση στη Σερβία, ενώ η Αυστρία, ως ουδέτερη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο.

Αναλυτές στη Βιέννη ανέφεραν απόψε πως οι διαψεύσεις έρχονται προφανώς έπειτα από αντιπαράθεση ως προς τις δηλώσεις Στράχε, που πρέπει να προέκυψε στην πορεία της ημέρας στο εσωτερικό του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Κριτική στις θέσεις Στράχε είχε ασκήσει το απόγευμα ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας, τονίζοντας πως «είναι εμβρόντητος και άφωνος από την νέα επίθεση (σ.σ. του Στράχε) κατά της ειρηνικής τάξης στα Δυτικά Βαλκάνια», και πως στις επίσημες συναντήσεις του στο Βελιγράδι ως αντικαγκελάριος, ο Στράχε θα πρέπει να εκπροσωπεί την επίσημη γραμμή της Αυστρίας και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος ευρωπαϊκής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της Αυστριακής αντιπολίτευσης, Γεργκ Λάιχτφριντ, κατήγγειλε τον Στράχε ότι στη διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου απαρνείται την ευρωπαϊκή συναίνεση στην υποστήριξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα, «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» και ξεχνώντας ότι είναι μέλος της αυστριακής κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), Κλούντια Γκαμόν, καταδικάζοντας τις δηλώσεις Στράχε, τόνισε πως αυτές είναι απαράδεκτες και υποδαυλίζουν τη διένεξη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα