Αυστηρότερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών

cocaineΜε ποιος αυστηρές ποινές θα αντιμετωπίζονται οι έμποροι ναρκωτικών απο τη δικαιοσύνη,καθώς πλέον θα τιμωρούνται  με ισόβια κάθειρξη όσοι εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών που προσδοκά όφελος πάνω από 75.000 ευρώ,χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν ο αριθμός των κατηγορουμένων.

Πιο συγκεκριμένα,η ποινική νομοθεσία προβλέπει ότι με ισόβια κάθειρξη απειλούνται όσοι διακινούν κατ’ επάγγελμα ναρκωτικά, προσδοκώντας όφελος τουλάχιστον 75.000 ευρώ.

Οι αρεοπαγίτες, υιοθετώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκου Παντελή, απέρριψαν το αίτημα κατηγορουμένων να επιμερίζεται το ποσό των 75.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εμπλεκομένων στη διακίνηση ναρκωτικών, έτσι ώστε να αποτραπεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στους εμπλεκόμενους κατηγορούμενους.

Οι εμπλεκόμενοι στην εν λόγω υπόθεση προσπάθησαν να ισχύει το σπάσιμο του ποσού των 75.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των κατηγορουμένων (δύο τον αριθμό), με σκοπό να αποφύγουν την επιβολή της ποινής της ισοβίου καθείρξεως.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι, όταν διακινούν ναρκωτικά περισσότεροι δράστες, δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη το όφελος στο οποίο απέβλεψε χωριστά ο καθένας, αλλά το σύνολο του οφέλους, που προσδιορίζεται μία φορά και αντιστοιχεί σε όλους μαζί τους κατηγορουμένους, χωρίς να επιμερίζεται μεταξύ τους.

Το δικαστήριο το απασχόλησε περίπτωση δύο αλβανών κατηγορούμενων οι οποίοι συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση άνω των 3 κιλών κοκαΐνης, με προσδοκώμενο όφελος 85.000 ευρώ, ενώ στην κατ’ οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30.000 ευρώ και επιπλέον 3 κιλά κοκαΐνη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα