Αυστηρή παρέμβαση Τσίπρα για την Τουρκία 

Αυστηρή υπήρξε η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στις εξελίξεις στο εσωτερικό αυτής της χώρας.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και η κατάσταση στη γειτονική χώρα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τη μέχρι τώρα ψύχραιμη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία και ταυτόχρονα να στείλει αυστηρά, αλλά στοχευμένα μηνύματα προς την Άγκυρα.

Κοινή υπήρξε η πεποίθηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης και τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ειδικότερα από τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της, καθώς και για το ρόλο της στην περιοχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ο έλληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία δεν είναι για την Ελλάδα μόνο θέματα αρχής, αλλά δυνητικά επηρεάζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας μας».

Για τους συγκεκριμένους αυτούς λόγους ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι αυτή η δραστηριότητα της, σε συνδυασμό και με τη στάση της στο Κυπριακό πρέπει να αποτελέσουν κρίσιμες παραμέτρους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί, δεδομένου ότι συμβαδίζει τόσο με τα συμφέροντα της Ευρώπης όσο και τα αντίστοιχα του λαού της Τουρκίας.

Τόνισε τέλος τη σημασία της ενίσχυσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα