Αυξήσεις μισθών 4% πέτυχαν οι εργαζόμενοι στη γερμανική χαλυβουργία

Οι εργαζόμενοι στη γερμανική χαλυβουργία θα λάβουν αύξηση μισθών 4% έως το 2018  μετά από συμφωνία που επετεύχθη με την Ενωση εργοδοτών.

Περίπου 72.000 εργαζόμενοι στη γερμανική χαλυβουργία θα λάβουν μισθολογική αύξηση ύψους 2,3% από τον Απρίλιο και επιπλέον 1,7% από τον επόμενο Μάιο σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά τη νύχτα, αποτελώντας έναν ακόμα από τους πολλούς κλάδους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας που δίνει φέτος στους εργαζόμενους μια καλή αύξηση στις αποδοχές τους.

Η συμφωνία, που ισχύει έως τα τέλη του 2018, επιτεύχθηκε για τους χαλυβουργούς στη βορειοδυτική Γερμανία ύστερα από έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στο Ντίσελντορφ μεταξύ της ένωσης εργοδοτών Arbeitgeberverband Stahl και του εργατικού συνδικάτου IG Metall.

«Με αυτό το μισθολογικό αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν ένα δίκαιο μερίδιο της οικονομικής επιτυχίας του κλάδου», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του IG Metall Γεργκ Χόφμαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το IG Metall είχε ζητήσει οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όπως η Thyssenkrupp και η Salzgitter να λάβουν αύξηση αποδοχών 4,5% για το επόμενο 12μηνο. Οι εργοδότες είχαν συμφωνήσει σε αύξηση μόνο κατά 1,3% κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, αλλά χιλιάδες χαλυβουργοί πραγματοποίησαν έκτοτε προειδοποιητικές απεργίες.

Ο Αντρέας Γκος, επικεφαλής της Stahl και της Thyssenkrupp Europe, δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερη μια μικρότερη αύξηση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της βελτίωσης των προοπτικών για τη χαλυβουργία, τις υψηλότερες μισθολογικές συμφωνίες σε άλλους κλάδους και την αύξηση του πληθωρισμού.

Η ιδιωτική κατανάλωση βοήθησε τη γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2016 και οι οικονομολόγοι αναμένουν η εγχώρια ζήτηση να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη φέτος χάρη στην υψηλή απασχόληση, την αυξημένη εργασιακή ασφάλεια, την αύξηση των μισθών και το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα