Αυξάνονται οι κινεζικές επενδύσεις για την ενέργεια στο “Δρόμο του Μεταξιού”

Οι εξαγορές και επενδύσεις, που συνδέονται με την κινεζική πρωτοβουλία για τον δρόμο του μεταξιού (Belt and Road Initiative), αυξάνονται, προωθώντας την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στις σχετικές χώρες, σύμφωνα με έκθεση της Chinese Academy of Social Sciences (CASS) και της China Bond Rating.
Από το 2015, οι κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή αυξάνονται σταθερά, αναφέρει η έκθεση, με τις περισσότερες επενδύσεις να γίνονται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας.
Οι περισσότερες επενδύσεις έγιναν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας και πληροφορικής. Παρά την αύξηση των επενδύσεων αυτών σε απόλυτο μέγεθος, το ποσοστό τους παραμένει μικρό στο σύνολο των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, κάτι που τονίζει τους πολλαπλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι επενδυτές, σημειώνει η έκθεση.
Ο Ζανγκ Μινγκ, ερευνητής της CASS, σημείωσε ότι εθνικοί και θρησκευτικοί παράγοντες, το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον καθώς και η αδύναμη και μη ισορροπημένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν μεγάλα προβλήματα για τους Κινέζους επενδυτές.
«Η Κίνα έχει επενδύσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια σε χώρες κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού από το 2013 που προτάθηκε η πρωτοβουλία», δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ο Χε Λιφένγκ, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα