Ασφαλιστικές εισφορές: Επιδότηση για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών!

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο πρόγραμμα επιδότησης στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών.

Οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika News θα ξεκινήσει η εφαρμογή του λίγο νωρίτερα από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους μέχρι 25 ετών, οι οποίοι σήμερα πληρώνονται με 511 ευρώ αντί 586 που είναι ο κατώτατος.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μικτών αποδοχών των εργαζομένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 151.500 άτομα.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση των νέων σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του β’ τριμήνου 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη επιδότηση αφορά όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή και αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και όσους προσληφθούν από 1.1.2019. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης των μισθωτών ανέρχεται σε 13,33%, συνεπώς η επιδότηση αφορά το 50% του συνολικού εργοδοτικού κόστους για τον κλάδο κύριας σύνταξης.

Η επιχορήγηση
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγείται κατ’ έτος με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει ξανά η εφαρμογή! Ποιοι έχουν δεύτερη ευκαιρία

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, η δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για το 2019 ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών που συνόδευε τη σχετική τροπολογία, «η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί ένα μέτρο τόνωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας το οποίο θα τύχει εφαρμογής στο σύνολο των νέων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που είναι έως και 25 ετών, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του εργασιακού και εν γένει του βιοτικού τους επιπέδου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα