Αστάθεια σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με εναλλαγές προσήμου κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά την κατεύθυνση εν μέσω έντονης κινητικότητας κεφαλαίων, λόγω MSCI, αλλά και αναμονής της κρίσης του SSM για το σχέδιο διαχείρισης NPLs της ΤτΕ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,01% στις 604,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.597,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,86% στις 413,63 μονάδες.

Εκτός από την κινητικότητα που επιδεικνύεται στις τραπεζικές μετοχές λόγω των επικείμενων αλλαγών του MSCI, η αγορά έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές του σχεδίου διαχείρισης των προβληματικών δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος. Άλλωστε, αναμένεται να αρχίσουν και οι διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων με τις ευρωπαϊκές αρχές την ερχόμενη Δευτέρα, οι οποίες μπορεί να φέρουν βελτιώσεις στο σχέδιο της ΤτΕ, προκειμένου αυτό να εγκριθεί ή όχι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, ο μεγαλύτερος προβληματισμός των τραπεζών είναι το πώς τέσσερις τράπεζες με τέσσερα διαφορετικά μοντέλα στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, και πολλές κατηγορίες προβληματικού ενεργητικού, αλλά κυρίως διαφορετικά επίπεδα προβλέψεων, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν υπό ένα ενιαίο σχήμα (εν προκειμένω ένα όχημα ειδικού σκοπού, όπως προτείνει η ΤτΕ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, οι τράπεζες φαίνεται να προσανατολίζονται στη δημιουργία τεσσάρων σχημάτων (SPV), όχι ενός για την καθεμία, αλλά στην ουσία τεσσάρων καλαθιών στα οποία θα διανείμουν κατά την κρίση τους κατηγορίες NPLs.

Εν τω μεταξύ η αγορά αναμένει και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών που ανακοινώνονται αύριο από Alpha Bank και Εθνική αλλά και την Παρασκευή από την Πειραιώς. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, ελληνικές τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 3,3% στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου έναντι του β’ τριμήνου. “Κλειδί”, βέβαια, είναι και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση από 2,5% έως 7,6% στο γ’ τρίμηνο.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 2,60%, μετά και την αναβάθμισή της από τον Standard & Poor’s, με την Aegean, την Coca Cola και τον ΟΤΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΛΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Eurobank σημειώνει πτώση 3,40%, η Πειραιώς είναι στο -2,99% και η Jumbo στο -1,42%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Grivalia, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Εθνική. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και Τιτάν.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα