Αστάθεια και νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμου εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αντιδράσει μετά από ένα διήμερο σημαντικών απωλειών και υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,23% στις 621,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,84 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.651,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,29% στις 406,41 μονάδες.

Η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζεται, με την αγορά να παρακολουθεί τις αλλαγές των ισορροπιών και να αναμένει την ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το βράδυ. Αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κάποια ξαφνική εξέλιξη που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, η αγορά περιμένει να δει την ισχύ που θα έχει η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα και πώς αυτή θα λειτουργήσει με ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει μπροστά της.

Διότι αυτό που απασχολεί περισσότερο την αγορά είναι σε ποια θέση θα βρει την κυβέρνηση η επόμενη μέρα και αν αυτή είναι σε θέση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών ώστε να μην χαθεί το έτος. Ο μεγάλος φόβος άλλωστε όπως έχει επισημανθεί πολλάκις είναι αν η εκτελεστική εξουσία αδρανήσει μπροστά στην προεκλογική περίοδο και την εύθραυστη κυβερνητική ισχύ.

Όπως μάλιστα επισημαίνει σήμερα το Capital.gr, την ώρα που οι τράπεζες ποντάρουν στην ανάπτυξη για να ανακτήσουν μέρος των τεράστιων μη εξυπηρετούμενων οφειλών, η διαφαινόμενη μακρά προεκλογική περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο για την προσφυγή στις κάλπες, απειλεί να βάλει στον “πάγο” την Οικονομία, καθιστώντας το 2019 μία “χαμένη χρονιά”. Έτσι, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δυσχεραίνουν το ήδη τιτάνιο έργο της μείωσης των “κόκκινων” δανείων.

Με τους τραπεζίτες να βλέπουν ότι “κουρέματα” οφειλών και κρατική επιδότηση είναι πλέον η μόνη σανίδα σωτηρίας για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια, η σκληρή “μάχη” για τον νέο νόμο Κατσέλη ξεκινά από αύριο με τις πρώτες επαφές τραπεζών – “θεσμών” και τη νέα συνάντηση τραπεζιτών με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη το πιθανότερο την Παρασκευή, για να κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην “προκρούστεια κλίνη” των δανειστών.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank συνεχίζει και σήμερα να βρίσκεται υπό το βάρος των πωλητών, καταγράφοντας απώλειες 2,29%, με την Πειραιώς, την Grivalia και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες λίγο πάνω από το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Jumbo, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΛΠ, Eurobank, Σαράντης, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Εθνική.

Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο προσπαθεί να κρατήσει τις απώλειες της αγοράς, καταγράφοντας άνοδο 3,05%, με τις Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα να σημειώνουν μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα