Αστάθεια και νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με νευρικότητα και αρκετές αλλαγές προσήμου αρχίζει την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά τον καταλύτη που θα το βγάλει από τη μακρά περίοδο συσσώρευσης στην οποία βρίσκεται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,01% στις 625,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.638,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,36% στις 460,85 μονάδες.

Τεχνικά η αγορά βρίσκεται εντός της ζώνης συσσώρευσης η οποία ορίζεται μεταξύ των 610 και 650 μονάδων, με τα δύο στρατόπεδα να δείχνουν ότι δύσκολα θα επιτρέψουν να χαθεί η μάχη. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η αγορά τελεί υπό μία άτυπη “ανακωχή”, ακόμη και αν οι δυνάμεις εκατέρωθεν κάνουν τις προσπάθειές τους. Σύντομα όμως η αγορά θα δείξει προς τα πού γέρνει, με την πλειονότητα των αναλυτών να τοποθετεί την “αναμέτρηση” στις αρχές Δεκεμβρίου.

Άλλωστε, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI θα επηρεάζει τις τραπεζικές μετοχές μέχρι το τέλος του μήνα, με την Wood σήμερα να εκτιμά ότι οι εκροές θα αγγίξουν τα 211 εκατ. δολάρια, την ώρα που οι Goldman Sachs και Societe Generale δεν θεωρούν ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. δολάρια (70 εκατ. εκτιμά η GS και 93 εκατ. η SoGen). Από την άλλη τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (Eurobank – 22/11) θα δώσουν κάποιον τόνο και καλύτερη εικόνα στην αγορά, ενώ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι λεπτομέρειες για τα σχέδιά της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τα NPE’s και SPV των τραπεζών.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, η αγορά δεν περιμένει τίποτα από το σημερινό Eurogroup, αφού το ελληνικό ζήτημα είναι εκτός ατζέντας. Και τούτο, σύμφωνα με το Capital.gr, διότι αφενός στόχος του είναι να βρεθεί λύση στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα για την εμβάθυνση της ONΕ και αφετέρου διότι το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων επιχειρείται να πιστοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες με απόλυτα “ομαλό” τρόπο.

Έως ότου λοιπόν πραγματοποιηθεί αυτή τη Σύνοδος, η Ελλάδα θα επιχειρηθεί να μείνει χαμηλά στο ραντάρ των κρατών-μελών. Πηγές των θεσμών μιλούν για μία “οριστική εγκατάλειψη” του μέτρου αλλά δεν θέλουν αυτή να εγγραφεί ως “ακύρωση”, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τα κράτη μέλη. Έτσι, αυτό που επιχειρείται είναι να βρεθεί ένας τρόπος παρουσίασης/λεκτικής περιγραφής της αλλαγής στάσης, ο οποίος να είναι κοινά αποδεκτός στις επόμενες πολιτικές συναντήσεις.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 2,25% προσφέροντας στηρίξεις στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Φουρλή, Alpha Bank και Πειραιώς. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Grivalia, Λάμδα, Motor Oil, Coca Cola, Jumbo, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, η Aegean σημειώνει απώλειες 2,06%, με τη Βιοχαλκο και τον Μυτιληναίος να υποχωρούν κατά 1,31% και 1,51% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα