Αστάθεια και νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και αστάθεια με αρκετές αλλαγές προσήμου εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να “συνέλθει” από το χθεσινό τραπεζικό sell off, χωρίς όμως να μπορεί να βρει βηματισμό για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,18% στις 635,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.670,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,54% στις 476,74 μονάδες.

Τα βλέμματα είναι σαφώς στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίο μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες αναζητά τρόπους να απορροφήσει την προσφορά που βγαίνει και σήμερα. Βέβαια, η αγορά δείχνει να “εμπιστεύεται” τις μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες της προσφέρουν κάποια στήριξη, εντούτοις το κλίμα είναι ιδιαιτέρως εύθραυστο.

Πάντως, οι επενδυτές δεν έχουν “ξεχάσει” τα πλάνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα NPEs και SPV των τραπεζών, τα οποία θα παρουσιαστούν στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, όπως αναφέρουν η Beta Securities και η Eurobank Equities, με την τελευταία να επισημαίνει ότι τα σχέδια της ΤτΕ για μείωση των NPLs μπορεί να προκαλέσουν απώλειες 3 π.μ. στα κεφάλαια, αλλά μπορεί αυτές να αντικατασταθούν από εργαλεία ΑΤ1 ή Τ2.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, κάθε τέτοια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο να απαλλαγεί από το “βουνό” των προβληματικών δανείων θα δράσει θετικά στην αγορά, ακόμη και αν το αποτέλεσμα αυτών θα είναι σταδιακό και μακροχρόνιο. Άλλωστε, όπως είχε σημειώσει πρόσφατα η Wood, δεν υπάρχει “μαγικό ραβδί” που θα λύσει μονομιάς τα προβλήματα των τραπεζών, αλλά οι προοπτικές δεν είναι και τόσο δυσοίωνες.

Στο μεταξύ, η προσοχή σήμερα είναι στραμμένη και στο Euroworking Group που συνεδριάζει με θέμα την Ελλάδα και με στόχο να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το δημοσιονομικό “πακέτο” του 2019 και την μη περικοπή των συντάξεων. Στο τραπέζι θα τεθούν εναλλακτικά σενάρια για να κλείσουν, όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές, τα “τελευταία ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα” με ανακατανομή των κονδυλίων όπως αυτά εγγράφονται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού, αλλά και με πιθανές περικοπές άλλων δαπανών, περιλαμβανομένου και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του ΟΛΠ σημειώνει κέρδη 2,34%, με τις ΕΧΑΕ, Σαράντη και Τιτάν να καταγράφουν άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Φουρλής, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, Aegean, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Eurobank και η Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 3,36% και 3,45% αντίστοιχα, με τις Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Μυτιληναίο να κινούνται με ελεγχόμενες απώλειες. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ και Λάμδα.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα