Ασαντ: Οι Σύριοι γράφουν ιστορία με την νίκη στο Χαλέπι

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ χαιρέτισε την Πέμπτη τη νίκη των στρατευμάτων στο Χαλέπι και επισήμανε ότι οι Σύροι «γράφουν ιστορία», καθώς εκδίωξαν τους αντάρτες από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι η ιστορία, την οποία γράφει κάθε Σύρος πολίτης» τόνισε ο επικεφαλής του συριακού Κράτους σε ένα σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Με την απελευθέρωση του Χαλεπιού, θα έλεγα ότι η κατάσταση άλλαξε, όχι μόνο για τη Συρία, όχι μόνο για την περιοχή, όμως για ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε ο Άσαντ, ο οποίος εμφανίστηκε χαμογελαστός σε ένα βίντεο που μοιάζει να τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο.

«Η ιστορία τώρα γράφεται. Αυτό είναι σημαντικότερο από τα απλά συγχαρητήρια» πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για το «πριν» και το «μετά» της «απελευθέρωσης» του Χαλεπιού, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των πρώτων ομάδων αμάχων κι ανταρτών από τις τελευταίες συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: 80.000 ως 100.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από το Χαλέπι

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έναν καταυλισμό στο συριακό έδαφος για τους άμαχους οι οποίοι απομακρύνονται από το Χαλέπι και ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την πόλη ενδέχεται να φθάσει τους 100.000, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη μεθοριακή διέλευση Τζιλβέγκοζου, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ο Καϊνάκ είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου μεταφέρονται οι κάτοικοι του Χαλεπιού οι οποίοι απομακρύνονται από την πόλη, και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας.

Σύμφωνα με τον Καϊνάκ, μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 20 λεωφορεία, ικανή να μεταφέρει 1.000 ανθρώπους, κάνει συνεχή δρομολόγια. Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως 30-35 τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο κοντά στην πόλη Άτμε, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου έχει μεταβεί στη Συρία για να βοηθήσει στον συντονισμό της απομάκρυνσης των ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι και θα συμβάλει στην προσπάθεια να στηθεί ένας καταυλισμός στην Ιντλίμπ, ανέφερε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής αυτής οργάνωσης.

Τον καταυλισμό στήνουν από κοινού η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας, η φιλανθρωπική οργάνωση IHH και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, που διευκρίνισε πως θα μπορεί να υποδεχθεί έως και 80.000 ανθρώπους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα