Αρχές Ιουνίου πιθανή μια νέα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, από τη Σόφια, μετά τη συνάντησή του με τον σκοπιανό ομόλογό του. Τόνισε, ωστόσο, ότι μένει ακόμα απόσταση να διανυθεί ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και προανήγγειλε νέα συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου, σημειώνοντας ότι κοινή επιθυμία είναι η συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 Ιουνίου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης στα κρίσιμα εθνικά θέματα, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τη χώρα.

«Θα γίνουν και άλλα βήματα με στόχο μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-ΠΓΔΜ»

Θα υπάρξουν και άλλα βήματα στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με στόχο να καταστεί δυνατή μια νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, στις αρχές του Ιουνίου, επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

«Πιο κοντά σε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ»

«Πορευόμαστε θετικά και είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία απ’ ότι πριν ή τέσσερις μήνες» είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Focus».

«Από συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ προκύπτει ότι έγιναν βήματα ουσιαστικά, όμως παραμένει το ζητούμενο, που είναι μια συνολική συμφωνία που δεν τεμαχίζεται. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή εκ μέρους της ΠΓΔΜ» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει δυο και τρεις διαφορετικές γραμμές στο θέμα αυτό, ενώ επιλέγει να είναι ανακόλουθη ως προς την καραμανλική γραμμή.

«Η ΝΔ κατηγορεί γενικά και αόριστα την κυβέρνηση ότι δεν αποσαφηνίζει τη στάση της, ενώ είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία και για πρώτη φορά κυβέρνηση έχει κάνει τόσα βήματα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Είναι εθνικό θέμα, και χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλεόνασμα υπευθυνότητας. Είναι ευχής έργον να υπάρξουν οι 180 (βουλευτές) αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Σκουρλέτης και εκτίμησε ότι «τα εθνικά ζητήματα, δεν πρέπει να μπαίνουν εν είδει δημοψηφίσματος και διλήμματος στον κόσμο».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα