Αρχές ΗΠΑ: Κρίσιμες ενεργειακές και βιομηχανικές μονάδες στο στόχαστρο χάκερς

 Δημόσια προειδοποίηση απηύθυναν οι αμερικανικές Αρχές, σχετικά με επικείμενες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ενεργειακών και βιομηχανικών μονάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το FBI σε έκθεσή τους αναφέρουν, πως στο στόχαστρο των χάκερς από τον Μάιο του 2017 βρίσκονται πυρηνικές, ενεργειακές και αεροπορικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες βιομηχανικές μονάδες.

Ο στόχος των επιτιθέμενων είναι να θέσουν σε κίνδυνο τα δίκτυα εγκαταστάσεων και μονάδων με κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιούς ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στους  υπολογιστές των στόχων τους.

Οι αρχές των ΗΠΑ παρακολουθούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα εδώ και μήνες, την οποία αρχικά ανέφεραν σε μια εμπιστευτική έκθεση του Ιουνίου 2017, στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά το Reuters.

Το έγγραφο αυτό, για το οποίο ενημερώθηκαν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από επιθέσεις, περιγράφει ένα στενότερο σύνολο δραστηριοτήτων που επικεντρώνεται στους πυρηνικούς, ενεργειακούς και κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Ο Robert Lee, ειδικός στη διασφάλιση βιομηχανικών δικτύων, υποστήριξε ότι η έκθεση περιγράφει δραστηριότητες από δύο ή τρεις ομάδες χάκερς  που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δίκτυα υπολογιστών κρίσιμων εγκαταστάσεων των ΗΠΑ  και άλλων χωρών αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη καταστροφικές επιθέσεις.

«Αυτή είναι μια πολύ επιθετική δραστηριότητα», δήλωσε ο Lee, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Dragos.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση φαίνεται να περιγράφει ομάδες χάκερς, που εργάζονται για τη Ρωσία.

H Dragos παρακολουθεί επίσης άλλες ομάδες που στοχεύουν σε υποδομές για λογαριασμό της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι χάκερς έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν σε ορισμένους στόχους, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας ενεργειακής μονάδας και να διεξάγουν αναγνωρίσεις στα δίκτυά τους.

Στην έκθεση περιγράφεται επακριβώς το κακόβουλο λογισμικό, που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποστηρίζει, πως οι επιτιθέμενοι στοχεύουν σε μία μακροπρόθεσμη εκστρατεία.

Πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα θύματα των κυβερνοεπιθέσεων που αναφέρονται στην εμπιστευτική έκθεση, αναφέρει το Reuters.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα