Αρνητικό πρόσημο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,19% στις 700,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,83 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.837,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,09% στις 571,21 μονάδες.

Μπορεί να καθυστέρησε, αλλά η Moody’s ανακοίνωσε ότι διατηρεί πιστοληπτική αξιολόγηση B3 για την Ελλάδα, με θετικό το outlook. Όπως σημειώνει ο οίκος, το θετικό outlook αντανακλά κυρίως την προοπτική ταχύτερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια καθώς οι μεταρρυθμίσεις τόσων χρόνων αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς.

Βέβαια, κάτι τέτοιο, υπογραμμίζει ο οίκος, απαιτεί απόλυτη προσήλωση από την πλευρά των ελληνικών αρχών στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας είναι η συνέχιση αναζήτησης συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από τις ελληνικές αρχές και η διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας των τελευταίων ετών, τονίζει η Moody’s, δίνοντας το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για το τι πρέπει να κάνει.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η αγορά φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από τα ευρήματα της Alvarez & Marsal για τη Folli Follie, παρά το γεγονός ότι η θυγατρική της στην Ασία δείχνει πως υπάρχει τεράστια τρύπα και πως τα πραγματικά νούμερα δεν είχαν σχέση με αυτά που δημοσίευε η εταιρεία. Πρόκειται ουσιαστικά για σκάνδαλο που έχει πλήξει από το Μάιο την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το πρώτο σχόλιο μάλιστα αρκετών αναλυτών είναι ότι αγορά έχει εν μέρει επουλώσει τις πληγές από το θέμα της Folli Follie, αν και η καχυποψία σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ελληνικές εταιρίες, μπορεί να υπάρχει ακόμη. Γι’ αυτό και αρκετοί επιμένουν στη στρατηγική του stock picking αξιολογώντας τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων που θα έχουν δημοσιευτεί σχεδόν στο σύνολό τους μέχρι την Δευτέρα.

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης σημειώνει απώλειες 2,05%, με τις Βιοχαλκο και Εθνική να ακολουθούν με -1,28% και -1,09% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ σημειώνει άλμα 3,13%, με τη Motor Oil και τη Eurobank να ακολουθούν με +1,09% και +1,14% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Μυτιληναίος και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή οι Πειραιώς, Λάμδα και Grivalia.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα