Αρνητικό πρόσημο  στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών όπου, αν και γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν οι πιέσεις, το επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία επιδρά αρνητικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 706,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.853,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,56% στις 585,93 μονάδες.

Προσπάθεια απορρόφησης των διεθνών πιέσεων στο Χρηματιστήριο

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να αψηφήσει τις επιταγές της Κομισιόν και να κινηθούν προς αύξηση του ετήσιου ελλείμματος στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 οδηγεί την αρνητική “κούρσα” των ευρωαγορών σήμερα, επηρεάζοντας και την ελληνική αγορά. Η νευρικότητα των επενδυτών ενισχύεται από τις πληροφορίες ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στη Ρώμη άσκησαν πιέσεις στον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζοβάνι Τρία να παραιτηθεί.

Και όλα αυτά όταν το χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ ήταν ελπιδοφόρο για την προσέγγιση του επόμενου επιπέδου των 712 μονάδων, και 720 μονάδων δευτερευόντως, σύμφωνα με τον Ν. Καυκά της Merit. Εντούτοις, σύμφωνα με τους αναλυτές, η λήξη του τρίτου τριμήνου μπορεί να φέρει κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων, ενώ η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αναμένεται να βάλει στο επίκεντρο για λίγες μέρες τουλάχιστον μετοχές με καλά θεμελιώδη.

Σύμφωνα όμως με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance, προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης) και τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική οικονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών συνέχισαν να βελτιώνουν τα αποτελέσματα τους, κρίνοντας από το πρώτο δείγμα δημοσιευμένων ισολογισμών, αν και από τον τραπεζικό κλάδο περιμέναμε κάτι καλύτερο, αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Εθνική, Jumbo, Alpha Bank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Grivalia και Eurobank.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ και ΕΕΕ στηρίζουν την αγορά, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Aegean, Βιοχάλκο, Φουρλής και ΟΛΠ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα