Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές εν μέσω εμπορικών ανησυχιών

Σε αρνητικό έδαφος ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας μετά την απόφαση της τελευταίας για επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,1%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει οριακές απώλειες 0,04%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,05%, ο γερμανικός Dax καταγράφει απώλειες 0,37% και ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,17%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX κινείται πτωτικά κατά 0,14%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,34% και ο πορτογαλικός PSI κινείται σταθεροποιητικά.

Στα μάκρο της ημέρας, την μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου ενάμιση έτους κατέγραψαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4% σε σχέση με την αύξηση κατά 2,6% πριν από ένα μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των γερμανικών βιομηχανικών παραγγελιών από τον Ιανουάριο του 2017.

Η πτώση είναι υψηλότερη του αναμενόμενου, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,4%.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις, η Tescο και η Carrefour επιβεβαίωσαν ότι έχουν εισέλθει επισήμως σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμμαχία προκειμένου να εκμεταλλευτούν την αγοραστική τους δύναμη για να μειώσουν τις τιμές. Τον Ιούλιο οι εταιρείες δήλωσαν πως θα καλύψουν τη σχέση τους με τους παγκόσμιους προμηθευτές, την από κοινού αγορά προϊόντων του ιδίου σήματος και αγαθών που δεν είναι για μεταπώληση. Οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετς δήλωσαν πως αναμένουν η συνεργασία τους να γίνει λειτουργική τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές καταγράφονταν στα ασιατικά ταμπλό με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας στο επίκεντρο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα