Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς ξεθωριάζει το κλίμα αισιοδοξίας γύρω από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Καναδά για τη νέα NAFTA, και την θέση του παίρνουν οι ανησυχίες γύρω από τη νέα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, μετά και την ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας James Mattis στην Κίνα, αργότερα τον Οκτώβριο.

Πέραν του εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στην Ιταλία, η οποία δεν φαίνεται να πείθει για τα δημοσιονομικά της. Μάλιστα οι αγορές φοβούνται ελληνικού τύπου κρίση. Σε αυτό το κλίμα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται σε πολυετή υψηλά, ενώ το ευρώ δέχεται πιέσεις καταγράφοντας πτώση 0,37% έναντι του δολαρίου στα 1,1534 δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,4%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,93%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,92%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,31% και ο γαλλικός CAC χάνει 0,78%. Στην Ελβετία ο SMI κινείται με απώλειες 0,68%.

Στην περιφέρεια τώρα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 1,8%, ο ισπανικός IBEX χάνει 1005% και ο πορτογαλικός PSI χάνει 0,56%.

Στις εξελίξεις σχετικά με το εμπόριο υπενθυμίζεται πως ΗΠΑ – Καναδά συμφώνησαν για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA). Για μια “ιστορική” συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην εμπορική συμφωνία USMCA, η οποία θα αντικαταστήσει την συναφθείσα το 1994 NAFTA. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, η νέα συμφωνία θα γίνει “μηχανή παραγωγής θέσεων εργασίας” στη μεταποίηση, τη γεωργία, την τεχνολογία και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα