Αρνητικά πρόσημα στην Ασία

Αρνητικά εμφανίζονται τα βασικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές την Τετάρτη, με την ανοδική κίνηση του πετρελαίου να ενισχύει τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας, αλλά και να πλήττει ναυτιλιακές και αεροπορικές.

Οι ανησυχίες γύρω από την διεθνή εμπορική αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έχει ορίσει την ψυχολογία των ασιατικών αγορών όλη την τελευταία περίοδο. Την Τρίτη, ο Shanghai composite έκλεισε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 20% από τα υψηλά έτους.

Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο θα υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, εάν δεν αλλάξουν προμηθευτή “μαύρου χρυσού” μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε τη Δευτέρα στη Wall Street Journal ότι οι πληροφορίες για περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας είναι “fake news”, για να προσθέσει ωστόσο ότι τέτοια μέτρα θα ληφθούν έναντι “όλων των χωρών” και όχι μόνο της Κίνας. Αργότερα, ωστόσο, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Peter Navarro, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις.

Οι δείκτες

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε τελικώς κατά 0.36%, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον κλάδο της κοινής ωφέλειας να κινούνται αρνητικά. Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, ωστόσο, σημείωσαν κέρδη.

Στη Σεούλ, ο KOSPI σημειώνει ήπιες απώλειες 0,18%, με τους μεγάλους παίκτες του χώρου της τεχνολογίας να ενισχύουν τη θέση τους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ισοσκελίσουν τις απώλειες αυτοκινητοβιομηχανιών και χαλυβουργιών. Οι μετοχές της Samsung και της SK Hynix κερδίζουν 0,32% και 1,78% αντίστοιχα, ενώ εκείνη της Posco υποχωρεί κατά 1,61%.

Αρνητική είναι η κίνηση των δεικτών στην ευρύτερη Κίνα, με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να σημειώνει πτώση 1,02%, τον Shangai να υποχωρεί κατά 1,52% και τον Shenzen να χάνει 1,75%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έμεινε σταθερός, με οριακή πτώση 0,03%, με τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας να ενισχύονται κατά 1,35%, με ηγέτες την Woodside Petroleum (+1,5%) και την Santos (+2.09%). Των απωλειών ηγήθηκαν τράπεζες και τηλεπικοινωνίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα