Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν, σύμφωνα με δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι διαδηλώσεις κατά του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός με ενισχυμένες εξουσίες, συνεχίζονται για δέκατη ημέρα. Βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και βασικό υποκινητή των κινητοποιήσεων Νικόλ Πασινιάν, μετά από τηλεοπτική συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Σαρκισιάν, η οποία έληξε νωρίς με την αποχώρηση του τελευταίου. «Ο λαός πρέπει να απελευθερώσει τον Νικόλ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο βουλευτής Σασούν Μικαελιάν, πριν συλληφθεί και ο ίδιος.

Το τηλεοπτικό τετ-α-τετ έληξε όταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης έφυγε από το χώρο της συνέντευξης καταγγέλλοντας εκβιασμό. «Ήρθα να μιλήσουμε για την παραίτησή σας», είπε ο βουλευτής Πασινιάν στον συνομιλητή του μπροστά στις κάμερες. «Αυτός δεν είναι διάλογος, είναι εκβιασμός» του απάντησε ο πρωθυπουργός πριν φύγει από την αίθουσα ξενοδοχείου στο Γερεβάν όπου θα γινόταν η συνέντευξη. «Δεν μπορώ παρά να σας συμβουλέψω να επιστρέψετε σε ένα νόμιμο πλαίσιο, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε τις ευθύνες σας για αυτό που μπορεί να συμβεί», είπε ακόμα ο Σαρκισιάν.

Ο διάλογος συνεχίστηκε με τον Πασινιάν να του απαντά: «Δεν μπορείτε να καταλάβετε την κατάσταση στην Αρμενία, η εξουσία είναι τώρα στα χέρια του λαού».

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος ολοκλήρωσε μόλις τη δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία του και επανήλθε στην εξουσία πετυχαίνοντας να εκλεγεί πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο έπειτα από μια αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, ότι επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία διά βίου.

Ο 42χρονος Νικόλ Πασινιάν είναι πρώην δημοσιογράφος, αντίπαλος του Σαρκισιάν εδώ και πολλά και χρόνια, είχε φυλακιστεί για ένα διάστημα αφού πήρε μέρος σε κινήματα διαμαρτυρίας ενάντια στον πρωθυπουργό. Στις κινητοποιήσεις αυτές το 2008 είχαν σκοτωθεί 10 άτομα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα