Αρμενία: Παραίτηση του νέου πρωθυπουργού Σαρκισιάν υπό το βάρος των διαδηλώσεων

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία έπειτα από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν καθημερινά στους δρόμους αφότου ανέλαβε τον θώκο στις 17 Απριλίου.

Ο Σαρκισιάν, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν πρόεδρος της Αρμενίας για δέκα χρόνια μέχρι νωρίτερα αυτόν τον μήνα και είχε κατηγορηθεί ότι παραμένει προσκολλημένος στην εξουσία καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό του στον θώκο του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα σήμερα είχε αυξηθεί απότομα η πίεση στον 63χρονο Σαρκισιάν να παραιτηθεί όταν άοπλοι Αρμένιοι στρατιώτες συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Γερεβάν, η πρώτη από τις οποίες είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου.

“Έκανα λάθος”, ανέφερε ο Σαρκισιάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

“Υπό τις παρούσες περιστάσεις υπάρχουν πολλές λύσεις, αλλά δεν θα επιλέξω καμία από αυτές. Δεν είναι το στιλ μου. Παραιτούμαι από την ηγεσία της χώρας και τον θώκο του πρωθυπουργού της Αρμενίας”.

Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός διαθέτει τις περισσότερες εξουσίες στη φτωχή χώρα του νότιου Καυκάσου, ενώ ο ρόλος του προέδρου έχει καταστεί εν πολλοίς διακοσμητικός.

ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα