«Αρματωμένος» προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup ο Σόιμπλε λέει η Die Welt

dfsdgΑρματωμένος και έτοιμος να βάλει «φωτιά» στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείεται ο κ. Σόιμπλε να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

AdTech Ad«Εντούτοις», όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «με αυτή την τακτική ο Γερμανός υπουργός ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Deutsche Welle, o κ. Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του σημερινού Γιούρογκρουπ. Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε χθες και κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και η εκπρόσωπός του. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, βέβαια, δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει την ίδια ώρα ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Γεγονός είναι ότι Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσει εκ νέου από τη γερμανική Βουλή. Και εκεί τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς δύσκολα, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνα για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι δεν είναι μόνον η σθεναρή αντίσταση πολλών βουλευτών του κόμματός τους, των Χριστιανοδημοκρατών, σε οποιαδήποτε νέα παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. Ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα έδινε τροφή και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εμφανίζεται πλέον να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά.

Γι’ αυτό και ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όταν θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα