Αργεντινή: Περιορισμοί στις αυξήσεις συντάξεων

Παρά τις κινητοποιήσεις και τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, η κυβέρνηση της Αργεντινής ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

 

Το νομοσχέδιο, που στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, περιορίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις καθώς τις συνδέει με τον επίσημο δείκτη πληθωρισμού. Παράλληλα, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται στα 70 χρόνια για τους άνδρες (από 65) και τα 63 για τις γυναίκες (από 60), σε εθελοντική βάση.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 128 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 116 ενώ καταγράφηκαν και δύο αποχές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση, διαβεβαιώνοντας τους Αργεντίνους ότι θα είναι προς όφελος των συνταξιούχων και ότι βασική προτεραιότητά του είναι «να περιορίσει τη φτώχεια» και «να φροντίσει τους συνταξιούχους».

Στην Αργεντινή, την τελευταία δεκαετία ο πληθωρισμός ξεπερνά το 20% και το σύστημα υπολογισμού έδινε στους συνταξιούχους αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό. Η «διόρθωση» πλέον θα είναι πιο περιορισμένη και θα βασίζεται στα επίσημα στατιστικά δεδομένα.

Ο Μάριο Νέγκρι, βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού, είπε ότι ήταν επείγουσα ανάγκη «να βγει από την εντατική το σύστημα συνταξιοδότησης» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε τις ταραχές.

Μετά τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, σήμερα επικρατούσε ηρεμία στο κέντρο του Μπουένος Άιρες. Η περιοχή πάντως έφερε εμφανή τα σημάδια των χθεσινών επεισοδίων: καμμένοι κάδοι απορριμάτων, λεηλατημένα καταστήματα, διαλυμένα πεζοδρόμια. «Αυτή η δυσανάλογη βία δεν ήταν αυθόρμητη, ήταν προμελετημένη. Παρ’ όλ’ αυτά, η δημοκρατία λειτουργεί», τόνισε ο πρόεδρος Μάκρι. «Καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία τη χωρα επειδή οι Αργεντίνοι πιστεύουν σε αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα