Απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεχόμενο και τις αρνητικές επιρροές των διεθνών αγορών, πλέον δοκιμάζει το κατώτατο όριο της συσσώρευσης του τελευταίου διαστήματος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,26% στις 609,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.597,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,93% στις 423,97 μονάδες.

Στο επίκεντρο των απωλειών και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κυριολεκτικά δεν μπορεί να… σηκώσει κεφάλι από τις πωλήσεις που επιδίδονται πλέον σε παντός είδους χαρτοφυλάκια. Οι απώλειες από τη στιγμή της ανακοίνωσης των αλλαγών των δεικτών του MSCI ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 15%, ενώ αν προστεθούν στις άνω του 40% απώλειες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε η εικόνα είναι άκρως απογοητευτική.

Πλέον μιλάμε για μια πανωλεθρία των χαρτοφυλακίων που πίστεψαν ότι σταδιακά ο κλάδος θα ανακάμπτει, ήταν το σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr, η οποία τονίζει ότι η έννοια της εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά έχει εξαφανιστεί. Τα σενάρια, τα σκάνδαλα και η αβεβαιότητα έχουν δημιουργήσει μια κανονικότητα, η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει μια χώρα που υποτίθεται ότι έχει αφήσει πίσω της την εποχή της κρίσης, προσθέτει η ίδια πηγή.

Σε αυτό το κλίμα, αν προστεθεί και η αρνητική ψυχολογία των διεθνών αγορών, τότε ουδείς μπορεί να μιλήσει με κάποια προοπτική για την ελληνική αγορά. Άλλωστε, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οι short έχουν άλλα… σχέδια για την ελληνική αγορά, και καθώς έχουν το “πάνω χέρι” δεν θα αφήσουν τα σχέδια τους ανεκπλήρωτα.

Την ίδια ώρα, ανησυχητική είναι και η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών, καθώς απουσιάζουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις που θα στηρίξουν την αγορά. Μια στήριξη που έχει ανάγκη στα επίπεδα των 610 μονάδων, καθώς η απώλειά τους θα σηματοδοτήσει την είσοδο της αγοράς σε ένα νέο πτωτικό κανάλι, με κίνδυνο πτώσης τουλάχιστον μέχρι τις 550 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της πτώσης, καταγράφοντας απώλειες 4,54%, με την Alpha Bank, την Εθνική, την Aegean και την Eurobank να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΟΛΠ και Βιοχαλκο, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΕΧΑΕ, Λάμδα και Φουρλής.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα