Απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί μεν να απορροφήσει τις πιέσεις, αλλά το επιφυλακτικό ευρωπαϊκό κλίμα και τα μηνύματα των funds στο roadshow του Λονδίνου δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια θετικών προσδοκιών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 687,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.801,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,73% στις 592,58 μονάδες.

Το χθεσινό “μάζεμα” της αγοράς στο φίνις των συναλλαγών προβλημάτισε τους επενδυτές, ειδικά εκείνους του τραπεζικού κλάδου. Ενός κλάδου που βρίσκεται στο επίκεντρο της κάθε κίνησης του Χρηματιστηρίου, αλλά και του ενδιαφέροντος των funds στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Τα μηνύματα άλλωστε που μεταφέρονται από το Λονδίνο δεν διαφέρουν από την εικόνα της αγοράς, η οποία παραμένει κάτω από τις 700 μονάδες.

Επίσης, σύμφωνα με το Capital.gr, το βασικό ερώτημα προς τις τράπεζες κατά τις συναντήσεις τους με τα funds ήταν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ. Το ερώτημα αυτό ήταν συνδεδεμένο με την προοπτική των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο για το τρέχον έτος όσο κυρίως για την τριετία μετά το 2019, καθώς μάλιστα επίκειται η υποβολή νέας στοχοθεσίας των τραπεζών στον SSM για την περίοδο 2019 – 2021.

Πάντως πέραν των εξελίξεων στη βρετανική πρωτεύουσα, η αγορά κινείται στους ρυθμούς της αυριανής λήξης των παραγώγων, όπου οι βασικές στρατηγικές βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς, οι αποτιμήσεις των τίτλων που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των short υποχώρησαν σε τέτοια επίπεδα που ευνόησαν την κάλυψη των θέσεων. Τράπεζες και ΔΕΗ σημείωσαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου τέτοια πτώση, που η κάλυψη των short θα σήμαινε σημαντικά κέρδη.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εικασία, προφανώς οι long “παρουσίες” στα παράγωγα θα αυξηθούν, με την αγορά να καλλιεργεί προσδοκίες εισόδου σε ένα ανοδικό κανάλι. Σε αυτό ίσως βοηθήσει και η αύξηση της στάθμισης της ελληνικής αγοράς στους δείκτες FTSE, η οποία αναμένεται μετά το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης, καθώς η πολωνική αγορά έχει αναβαθμιστεί στις αναπτυγμένες αγορές.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ σημειώνει κέρδη 1,64%, με την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Μυτιληναίο και την ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Λάμδα και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Eurobank, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Εθνική και ΕΕΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Aegean, Φουρλής, Jumbo, Πειραιώς και ΔΕΗ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα