Απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε πτωτικό κύκλο βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει “προσγειωθεί” πλησίον των 830 μονάδων, υπό το βάρος πλέον της διόρθωσης της πλειονότητας των τίτλων του και του αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,43% στις 833,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.149,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,59% στις 944,53 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον κοντά στη στήριξη των 830 μονάδων, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια πολυήμερη συσσώρευση πέριξ των επιπέδων αυτών, ή τουλάχιστον εωσότου υπάρξουν κάποιοι καταλύτες που θα ενεργοποιήσουν πιο αποφασιστικές εντολές. Βραχυπρόθεσμος στόχος των long είναι να μη χαθούν εκ νέου οι 800 μονάδες, κάτι που θα επιδιώξουν οι short, ώστε να βάλουν σε νέες “περιπέτειες” την αγορά.

Η χθεσινή πτώση στις αμερικανικές αγορές προβληματίζει επίσης τα ξένα χαρτοφυλάκια του ΧΑ, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσε στη Wall Street η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 3%.

Επίσης, το βλέμμα σταδιακά στρέφεται στο Eurogroup της Παρασκευής 27 Απριλίου όπου θα συζητηθεί η πρόοδος της τέταρτης αξιολόγησης. Το χάσμα στις θέσεις των δανειστών παραμένει – σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr – στο θέμα του χρέους, με το μεγαλύτερο αγκάθι να εντοπίζεται στη στάση της γερμανικής πλευράς. Σε αυτό το πλαίσιο φέρεται να κινούνται και οι χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί: έκανε ένα βήμα πίσω μιλώντας για “ημιαυτόματο μηχανισμό”, αντί για το αυτόματο γαλλικό κλειδί που έχει προταθεί.

Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για εκκρεμότητες στα πιο πολλά από τα 88 συνολικά προαπαιτούμενα. Και μένει να φανεί την Παρασκευή αν ο νέος απολογισμός για την πορεία υλοποίησής τους (όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες και θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), θα αλλάζει – έστω και λίγο – την εικόνα.

Η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια ειδικά στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και της αγοράς ενέργειας. Ο λόγος για ένα πεδίο στο οποίο δίνει έμφαση και η Γερμανία. Η πρόοδος πρέπει να φανεί μέχρι την έλευση των θεσμών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής. Η άφιξη προς το παρόν προσδιορίζεται (εξ αναβολής) για τις 13 Μαΐου με σκοπό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μία ημέρα μετά, από τις 14 Μαΐου.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Σαράντη και της ΕΧΑΕ σημειώνουν απώλειες 2,3% έκαστη, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ και Βιοχαλκο. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Folli Follie, Alpha Bank, Aegean, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Εθνική, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, αν και τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης μόνο ο ΟΤΕ έδειχνε ότι μπορούσε να κινηθεί σε θετικά εδάφη, πλέον ο Μυτιληναίος κινείται στο +1,01% και στα 10 ευρώ, ενώ ήπια ανοδικά βρίσκονται οι ΔΕΗ, Eurobank και ο ΟΤΕ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα