Απώλειες στις ευρωαγορές

Mε απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα αδύναμα στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,30%.
Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε απώλειες 0,82%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,23% ενώ ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,08%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,78% και ο ισπανικός ΙBEX 35 κατέγραψε πτώση 0,23%.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ απρόσμενα έκαναν βουτιά 1,2% τον Δεκέμβριο, σε μια ανησυχητική ένδειξη για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους στο τέλος του χρόνου. Ο τελευταίος μήνας της περιόδου των εορτών είναι κρίσιμος για τον λιανικό κλάδο, ειδικά για τα πολυκαταστήματα, τα είδη ένδυσης και τις πωλήσεις online.

Αρχικά οι ευρωπαϊκές μετοχές του βιομηχανικού κλάδου σημείωναν άνοδο με τα κέρδη να ξεπερνούν το 1%. H γαλλική Airbus ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο. H Airbus αποφάσισε επίσης να σταματήσει τη κατασκευή του “γίγαντα των αιθέρων”, του μεγαλύτερου στον κόσμο επιβατικού αεροσκάφους Α380 καθώς αποδείχτηκε στην πράξη εμπορικά μη βιώσιμο γι’ αυτό και οι παραγγελίες μειώθηκαν σταδιακά. Η μετοχή της airbus έκλεισε με άνοδο 2,68%.

Στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, σημαντική αύξηση σημείωσαν τα κέρδη της Commerzbank το τέταρτο τρίμηνο, με την τράπεζα να ανακοινώνει παράλληλα ότι αναμένει ότι τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες θα αυξηθούν το 2019. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της γερμανικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 113 εκατ. ευρώ, από 75 εκατ., ενώ τα έσοδα εξαιρουμένων έκτακτων στοιχείων υποχώρησαν ελαφρώς στα 2,15 δισ. ευρώ, από 2,17 δισ. ευρώ.

Υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Renault το 2018, παρά τη σημαντική συμβολή της ιαπωνικής συμμάχου της Nissan Motor, ενώ η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το μέρισμα που θα διανείμει στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του 2018 υποχώρησαν στα 3,30 δισ. ευρώ, από 5,21 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα μειώθηκαν 2,3% στα 57,42 δισ. ευρώ.

Στα κέρδη επέστρεψε η Credit Suisse στο δ΄ τρίμηνο και ανακοίνωσε ετήσια κέρδη για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια. Τα καθαρά κέρδη στο δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 292 εκατ. ελβετικά φράγκα (290 εκατ. δολάρια), έναντι των καθαρών ζημιών 2,13 δισ. φράγκων πριν από ένα έτος.

Αύξηση καθαρών κερδών το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ανακοίνωσε η Puma, η οποία αναμένει περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων το 2019. Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών είχε καθαρά κέρδη τριμήνου ύψους 15,7 εκατ. ευρώ, από 2,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων διαμορφώθηκαν στα 37,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26%.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία μειώθηκε απρόσμενα στο τέλος του περασμένου έτους, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, δίνοντας μια ανάσα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας. Η στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 8,8% από το 9,1% ένα τρίμηνο νωρίτερα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο η ανεργία να παραμείνει σταθερή στο 9,1%.

Επιβράδυνε αισθητά το 2018 η ευρωπαϊκή οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,8% και της Ε.Ε. κατά 1,9% το 2018 μετά από ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και για τις δύο ζώνες το 2017. Για το δ΄ τρίμηνο του 2018 τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό ακολουθεί ανάπτυξη 0,2% στην Ευρωζώνη και 0,3% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.

Το γερμανικό ΑΕΠ έμεινε σχεδόν στάσιμο στο δ΄ τρίμηνο (+0,1%), σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Στο προηγούμενο τρίμηνο, μέχρι τον Σεπτέμβριο, η οικονομία συρρικνώθηκε 0,8% σε ετήσιους όρους.

Στο μέτωπο του εμπορίου, οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζονται στο Πεκίνο με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και του αντιπροσώπου για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα