Απώλειες στις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες τερμάτισαν τις συναλλαγές τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ενσωματώνουν στις κινήσεις τους τον φόβο μιας παγκόσμιας εμπορικής σύγκρουσης, μετά τη νέα κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,83% στις 382,84 μονάδες, με τον EuroStoxx 50 να χάνει 1,19% στις 3.426. Ο γερμανικός DAX είχε απώλειες 1,22% στις 12.677 μονάδες, ο γαλλικός CAC 1,10% στις 5.390, ενώ ο βρετανικός FTSE 0,36% στις 7.603.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,07%, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε κατά 0,14%.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε από τον ύπατο εκπρόσωπο Εμπορίου της χώρας του να προσδιορίσει κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων προκειμένου να τους επιβληθούν επιπλέον δασμοί ύψους 10%.

Οι συγκεκριμένοι δασμοί θα επιβληθούν στον βαθμό που το Πεκίνο δεν θα διαφοροποιήσει τις εμπορικές πρακτικές του, οι οποίες κρίνονται αθέμιτες από την Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε ο κ. Τραμπ. Η Κίνα απάντησε ότι θα λάβει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη τις απειλές τους.

Ήδη το Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων, σε απάντηση ανάλογου μέτρου που έλαβαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ.

Στο μέτωπο της οικονομίας, συρρικνώθηκε περαιτέρω το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 28,4 δισ. ευρώ από το αναθεωρημένο 32,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου. Τον Απρίλιο πέρυσι το πλεόνασμα διαμορφωνόταν στα 22,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα