Απώλειες σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με σημαντικές απώλειες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αλλά και το νέο κύμα risk off που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,92% στις 732,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,91% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.926,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,11% στις 741,45 μονάδες.

Το διεθνές κλίμα δείχνει να επηρεάζει και την ελληνική αγορά, με τις αναδυόμενες αγορές να βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών. Όπως και στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, το Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει “εκτός” από την αναδίπλωση των ξένων χαρτοφυλακίων, κάτι που αποτυπώνεται και στην απόδοση του 10ετούς ομολόγων, η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, στο 4,34%.

Σήμερα είναι το κλείσιμο του μήνα, το οποίο συμπίπτει και με τη διόρθωση των τελευταίων ημερών. Εντούτοις το Χ.Α. δείχνει να χάνει το στοίχημα του κλεισίματος πάνω από τις 736 μονάδες, με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance να εντοπίζει την κοντινή στήριξη στις 732 μονάδες, η κατοχύρωση της οποίας μπορεί να οδηγήσει το Χ.Α. χαμηλότερα. Οι 740 μονάδες είναι στην παρούσα κοντινή αντίσταση με τις 750 κύρια.

Πάντως η αγορά αποτιμά αρνητικά τα αποτελέσματα των τραπεζών που ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα, αν και σύμφωνα με τον Ν. Καυκά της Merit, συνολικά, η μέχρι τώρα εικόνα των τραπεζικών αποτελεσμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, αν και παρατηρείται μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους σε σχέση με το περσινό εξάμηνο.

Ίσως “συμμερίζεται” την άποψη του προέδρου της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, δεν δίστασε να στηρίξει “απόλυτα”, όπως είπε, την πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι “χρειαζόμαστε μια πιο φιλόδοξη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν την πώληση των κόκκινων δανείων πιο εντατικά”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 3,03%, με την Πειραιώς, την Eurobank και τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 2%. Άνω του -1% είναι η κίνηση σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Λαμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΠΑΠ, Aegean και Motor Oil.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Φουρλής, ΟΤΕ, Τιτάν, ΕΕΕ και Βιοχαλκο, με τον Σαράντη και τη Grivalia να μην έχουν κάνει πράξη ακόμη. Στον αντίποδα, μικρά είναι τα κέρδη σε ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, χωρίς να ξεπερνούν το 0,3%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα