Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,55% στις 763,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.996,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,48% στις 880,31 μονάδες.
Η αγορά σήμερα δέχεται σημαντικές πιέσεις από τη μετοχή της Coca Cola, η οποία από σήμερα είναι υπό διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,54 ευρώ ανά μετοχή, ενώ και οι μετοχές του ΟΤΕ είναι υπό διαπραγμάτευση χωρίς το καθαρό μέρισμα ύψους 0,2999 ευρώ ανά μετοχή. Οι δύο τίτλοι υποχωρούν κατά 1,97% και 2,84% αντίστοιχα, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στην αγορά.
Η πίεση αυτή, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, οδηγεί σε μια άλλη πτωτική συνεδρίαση, δοκιμάζοντας και πάλι της αντοχές των 1.987-2.000 για τον FTSE 25, ενώ ο γενικός δείκτης είναι στα όρια των 757 μονάδων. Μια κατοχύρωση στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα επιβαρύνει την όποια βραχυπρόθεσμη ισορροπία, ενώ σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κλείσιμο σε πρώτη φάση πάνω από τις 774 και σε δεύτερη πάνω από τις 792 μονάδες, προσθέτει ο ίδιος.
Από τη μεριά του, ο Ν. Καυκάς βλέπει κάποια στήριξη στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, που την Τετάρτη έκλεισε στο 4,01% (mid yield to maturity). Η μεταβλητότητα έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς κινούμαστε επί της ουσίας εντός 20 μονάδων εδώ και 13 συνεδριάσεις, ενώ η εκτόνωση ενδεχομένως να καθυστερήσει αρκετά ασχέτως αν διευρυνθούν ελαφρώς τα όρια διαπραγμάτευσης, προσθέτει.
Πάντως, το θετικό είναι ότι μετά από μια διήμερη βουτιά βλέπουμε σήμερα τον τραπεζικό κλάδο να προσπαθεί να ανακάμψει, αναμένοντας την ολοκλήρωση του τριήμερου ελέγχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της ανάλυσης που θα εκπονήσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το Capital.gr, η τοποθέτηση του ΔΝΤ στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα αυστηρή, καθώς η εξέλιξή τους αποτελεί καταλύτη για τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια και σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και αυτό διότι μπορεί να επισπεύσθηκαν τα stress tests, αλλά η ατομική κεφαλαιακή επάρκεια της κάθε τράπεζας δεν έχει ακόμη κριθεί, αφού θα αποτελέσει συνολικό αποτέλεσμα τόσο των stress tests όσο και του ελέγχου εποπτικής αξιολόγησης (SREP) του SSM που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.
Στο ταμπλό τώρα, εκτός από τον ΟΤΕ και την ΕΕΕ, η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 1,74%, ενώ ελεγχόμενη είναι η πτώση σε Φουρλή, Λάμδα, Βιοχαλκο, Jumbo, Σαράντη, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Alpha Bank και Motor Oil.
Στον αντίποδα, ΟΛΠ, Eurobank και Εθνική σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, αντίσταθμίζοντας την πτώση των μη τραπεζικών δεικτοβαρών, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Grivalia.